Wykonanie
Tak...wiem wiem... na
borówki jeszcze nie
pora. To jednak jedne z moich ulubionych
owoców i wyczekuję na nie z wielkim zniecierpliwieniem. Czas ostatniego dużego kryzysu, spowodowanego niefortunnym splotem nieprzyjemnych zdarzeń - widzę
borówki, łamię się. Musiałam je
mieć. Musiałam coś z nich upiec. To nie są te słodkie, soczyste, letnie
owoce, dlatego jedynie
ciastem mogłam uratować ich smak.Przychodzę do domu z paczką
borówek w ręce. Przeglądam szafki, szukając inspiracji. W półmisku leżą zapomniane, kupione nie wiadomo po co
banany, nadające się tylko do wyrzucenia. Odkładałam ten moment, gdyż nie lubię marnować jedzenia. I dobrze. Takie
banany są idealne do ciasta - czarne, miękkie, zaskakujące swą słodkością. Idealnie uzupełnią się z
borówkami. Chwila kulinarnego uniesienia - chwytam za
wiórki kokosowe. Może coś z tego wyjdzie...I wiecie co... wyszedł balsam na moje zszargane nerwy. Wszystkie smaki idealnie się uzupełniły, a
borówki dały ciastu cudownej wilgotności. Niektórzy jej nie lubią, ja za to uwielbiam.Może macie też ochotę na
borówki, a jeśli nie teraz może wykorzystacie ten przepis w sezonie, który już niedługo. Ciasto z tamtymi
borówkami będzie jeszcze pyszniejsze. Ach... byle do lata ;p
(keksówka o dł. ok. 28 cm)- 4 bardzo dojrzałe
banany- 250 g
borówek (nie mrożonych)- 50 g
syropu z agawy/syropu klonowego/miodu- 50 g ksylitolu/brązowego
cukru- 1 i 1/2 łyżki mielonego
siemienia lnianego zalana 3 łyżkami gorącej
wody - "
jajko lniane"- 75 ml płynnego
oleju kokosowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu
waniliowego- 1 szklanka
mąki orkiszowej typ 1850/2000- 1 szklanka
mąki orkiszowej typ 700- 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanej- 1/2 szklanki
wiórków kokosowych- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/4 łyżeczki
soli3
banany gniotę widelcem, dodaję do nich
syrop z agawy,
ksylitol,
jajko lniane,
olej kokosowy i pastę
waniliową. Wszystko dokładnie mieszam.Do masy bananowej dodaję
mąki wymieszaną z
solą,
sodą i
proszkiem do pieczenia. Całość łączę.Pozostałego
banana kroję w kawałki. Dodaję go do masy wraz z
borówkami i wiórkami kokosowymi. Dokładnie mieszam.Formę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam do niej masę na chlebek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 1-1 i 1/2 h (do tzw. suchego patyczka).Upieczone ciasto studzę w foremce.Smacznego!