Wykonanie
Miał być przepis na placuszki z
kaszy manny ale okazało się że mam jej za mało. Więc powstały naleśniki w dość nietypowej kombinacji
mąki orkiszowej,
kaszy manny i
siemienia lnianego. Są bardzo pożywne i sycące a duża ilość błonnika sprawia, że są również zdrowe:)Podałam je w akompaniamencie puree przygotowanego z
ananasa,
banana i odrobiny
mleka.Mam nadzieję, że również Wam przypadną do gustu.
Składniki na około 6 naleśników:2/3 szklanki
mąki orkiszowej razowej1/3 szklanki
kaszy manny1 łyżka zmielonego
siemienia lnianego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka jasnego
cukru trzcinowegoszczypta
soliszklanka
mleka1 średniej wielkości
jajkoolej kokosowy do smażeniaSkładniki suche łączymy razem.
Jajko rozbijamy widelcem i mieszamy z
mlekiem. Następnie łączymy wszystko razem i roztrzepujemy kuchenną rózgą.Ciasto odstawiamy na 15 - 20 minut. Będzie ono dość gęste i dość kleiste.Po tym czasie smażymy nieduże naleśniki na lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Podajemy z ulubionymi składnikami.Składniki na puree
ananasowo -
bananowe:pół średniej wielkości
ananasa1 mały
bananokoło 3 łyżek
mlekaWszystko miksujemy w blenderem i podajemy do naleśników.
Smacznego...