Wykonanie
Kto nie lubi
makaronu ? Ręka w górę! I co? Nikt nie podniósł ręki...? :p Szybki w przygotowaniu, sycący, a do tego pyszny. Sprawdza się idealnie na lunch, obiad czy kolację.
Makaronu po prostu nie da się nie lubić! A co jeśli do niego dodamy pieczoną
dynię ? Wyjdzie wegańska uczta doskonała! :)Przepis na ten
makaron jest praktycznie całoroczny, gdyż tak dzisiaj popularna
dynia, jest dostępna cały rok . Radziłabym jednak skusić się na to danie właśnie teraz, bo które warzywo najidealniej odda barwę i klimat jesieni...?
Dynia! Tak,
dynia nie tylko sama w sobie kojarzy się z tą
porą roku. Jej rozmaite kształty, smaki, kolory, przypominają różnorodne jesienne liście. To właśnie na
dynię czekamy całe lato . Koniecznie jednak niech to będzie
dynia pieczona . Jak
pisałam ostatnio, pieczenie jest kulinarną magiczną różdżką. Zamienia warzywa w cudowne, bogate
smakowo cudeńka. Wyciąga z nich wszystko, co najlepsze.Jest jeszcze jedna pozytywna zaleta tego dania. Przepis na
makaron z
dynią idealnie sprawdzi się jako "danie resztkowe", gdy odrobina upieczonego warzywa pozostanie z wczorajszego obiadu. W kuchni przecież nic nie może się marnować!I pamiętajmy -
makaron nie tuczy! ;p
wegański(2 porcje)- 300 g upieczonej dyni, pokrojonej na kawałki --> Jak upiec dynię?- ok. 5 łyżek dobrej jakości
oliwy- 2 ząbki
czosnku- ok. 200 g
makaronu spaghetti (najlepiej
razowego, z
mąki durum, można użyć też bezglutenowego np. z komosy ryżowej)- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprz- do podania:
orzechy laskowe,
kolendra lub
bazylia tajskaMakaron gotuję al dente. Wraz z początkiem gotowania na patelni rozgrzewam
oliwę i wrzucam na nią drobno pokrojony
czosnek. Całość lekko
solę i
pieprzę. Uważam, by
czosnek się nie przypalił. Dodaję pokrojoną
dynię. Chwilę smażę.
Dynię z
czosnkiem wrzucam do ugotowanego i odcedzonego
makaronu, dokładnie mieszam i przekładam na talerze.Gotowy
makaron posypuję szczyptą
gałki muszkatołowej,
orzechami laskowymi i świeżą
kolendrą lub
bazylią tajską.Po prostu jesień na talerzu!Smacznego :)