Wykonanie

Intensywnie
cytrynowy sernik z posmakiem
wanilii polany ciepłym
sosem malinowym to mój powrót do letniego ciepła i lenistwa... Trochę świeżości i słodkości przyda się na coraz to krótsze, chłodne wieczory. Zamiast
malin można użyć dowolnych, ulubionych
owoców (świetnie sprawdzą się
truskawki czy np.
jagody).Składniki:spód:160 g
herbatników maślanych razowych80 g rozpuszczonego
masłamasa serowa:1 kg
sera zmielonego 3
razy300 ml
śmietany 18%230 g
cukru5
jajek L60 ml świeżego
soku z cytryny1
laska waniliisos malinowy:400 g
malin (mogą być mrożone)5 łyżek
cukru trzcinowego25 ml malinówkiponadto:100 g
białej czekolady25 ml
śmietanki 30%1. Przygotowanie
spodu:
ciastka mielimy w blenderze i dodajemy roztopione
masło. Mieszamy tak długo, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia (boki i spód). Na jej dno wysypujemy
ciastka, ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.2. Przygotowanie masy serowej: do dużej miski dajemy
ser (najlepszy świeżo zmielony, ale można również użyć
sera z wiaderka),
cukier,
sok z cytryny,
śmietanę i ziarenka z
laski wanilii. Całość dokładnie mieszamy, a następnie miksując na wolnych obrotach wbijamy po 1
jajku. Musimy uważać, aby nie napowietrzyć zbytnio
sera, inaczej po upieczeniu ciasto bardzo opadnie.3.
Maliny przekładamy do rondelka (jeżeli są świeże, dodatkowo dodajemy ok 4 łyżek
wody), wsypujemy
cukier i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Dokładnie studzimy.4. Na spód z
herbatników wylewamy masę
serową. Do piekarnika wkładamy naczynie z
wodą i nagrzewamy go do 170*C. W takiej temperaturze ciasto pieczemy ok 90 minut. Ciasto po upieczeniu dokładnie studzimy najpierw do temp. pokojowej, a następnie wkładamy na noc do lodówki.5. Na wierzch sernika wylewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladę ze
śmietanką. Przed podaniem ciasto polewamy ciepłym
sosem malinowym.SMACZNEGO :-)

