Wykonanie
Wzięło mnie ostatnio na mini serniczki. Są idealne, kiedy nie chcemy zjeść za dużo naraz. Małe słodkości na trzy kęsy. I zostaje miejsce dla kilku innych ciast ze świątecznego stołu.(14 serniczków)130g
herbatników50g
masła (stopionego)2
jajka120g
cukrulaska wanilii6 kostek
białej czekolady500g
sera na sernik1/2 szklanki
malin1 łyżka
cukru pudruPokruszyć
herbatniki i wymieszać ze stopionym
masłem. Nakładać do papilotek po jednej łyżeczce otrzymanej masy i mocno docisnąć.Utrzeć
jajka z
cukrem i ziarenkami z
laski wanilii na puszystą masę. Dodać
ser i dokładnie zmiksować, aż masa będzie gładka.
Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać z masą
serową. Nakładać po 3 łyżeczki masy na
ciasteczkowy spód w papilotkach.Zmiksować
maliny z
cukrem pudrem i przetrzeć przez sitko. Na każdy serniczek nałożyć 3 krople
malinowego musu i zrobić wzory wykałaczką. Piec 40 minut w 170 stopniach. Resztę musu wykorzystać jako sos do upieczonych serniczków.Smacznego!