Wykonanie

Buchty, pampuchy, kluchy na parze.. różnie możemy nazywać te przepyszne
drożdżowe bułeczki. Ale jedno jest pewne - są bardzo smaczne i bardzo szybko się je przyrządza. Przygotowanie obiadu z ich udziałem nie zajmuje zwykle dłużej niż 20 minut (pod warunkiem, że korzysta się z gotowych, kupnych). Wczoraj z powodu małej ilości czasu zaopatrzyłam się w nie w pobliskim sklepie. I w ten sposób mój dzisiejszy obiad powstał w mniej niż pół godziny.Składniki:10 pampuchów (bucht, klusek
drożdżowych na parze)700 g
mięsa mielonego (najlepsze wołowo - wieprzowe) zmielonego na średnich oczkach2 cebule1 kulka
sera mozzarella1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
ostrej papryki1/3 łyżeczki
papryki wędzonej
sól i
pieprz do smaku
oliwa z oliwek250 g
pieczareksos:1 słoik
koncentratu pomidorowegomieszanka ulubionych
ziół (u mnie
majeranek i
zioła prowansalskie)1/3 łyżeczki
octuszczypta
cukru1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
czosnku niedźwiedziegook 1,5 szkl
wody1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku1. Do dużego, rozgrzanego rondla wrzucamy
mięso mielone i podsmażamy ok 5 minut.W tym czasie
cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Gdy
mięso się przyrumieni, dodajemy
przyprawy,
cebulę,
pieczarki i całość jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.2. Do małego rondelka wlewamy
wodę, dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ocet,
cukier,
czosnek niedźwiedzi,
zioła,
oliwę,
sól i
pieprz. Całość dusimy pod przykryciem ok 5 minut.3. Powstałym
pomidorowym sosem polewamy
mięso, przykrywamy pokrywą i na małym ogniu doprowadzamy do zgęstnienia (trwa to ok 5 minut).4. Pampuchy dzielimy na mniejsze części. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą z oliwek, przekładamy do niego pokrojone kluchy
drożdżowe, podpiekamy ok 3 minut w 200*C, a następnie mieszamy z mięsnym sosem i posypujemy
startym serem mozzarella. Danie zapiekamy ok 15 minut.5. Pampuchy świetnie smakują z łyżką kwaśnej
śmietany.SMACZNEGO :-)
