Wykonanie

W sezonie jesienno-zimowym często sięgam po
mrożone warzywa. Tani i szybki w przygotowaniu
szpinak jest jedną z moich ulubionych mrożonek, ponieważ można go wykorzystać do wielu pysznych dań. Wcześniej przygotowałam dwa rodzaje
szpinakowych canneloni (z
fetą i
mięsem mielonym), a niedawno przyrządziłam zieloną wersję lazanii. Ja użyłam do niej
mięsa z
udek kurczaka, ale możemy wykorzystać tu dowolne, pieczone, gotowane lub smażone
mięso. Smacznego:)Polecam tez inne moje przepisy ze
szpinakiem:)8-10 płatów lazanii,400-450 g
mrożonego szpinaku,ugotowanie
mięso z dwóch całych
udek kurczaka,mała
cebula,2 ząbki
czosnku,6-8
suszonych pomidorów,opcjonalnie kilka łyżek
dyniowego puree,ok. szklanki
startego sera (u mnie
parmezan i
mozzarella)
sól,
pieprz,
bazylia,
tymianek,
rozmaryn (do smaku) na
sos beszamelowy:szklanka
mleka,czubata łyżka
masła, czubata łyżka
mąki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa (do smaku)Na niewielkiej ilości tłuszczu przesmażyć drobno pokrojoną
cebulę, dorzucić
czosnek, a po chwili zamrożony
szpinak. Smażyć wszystko, aż do całkowitego rozmrożenia i podgrzania
szpinaku, pod koniec wrzucić paseczki
suszonych pomidorów i kawałki
kurczaka, doprawić do smaku.
Sos beszamelowy: rozpuścić
masło, dodać
mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Mieszając, wlać
mleko i dalej mieszać, aż sos zgęstnieje (ok. 5-10 minut), doprawić. Płaty lazanii krótko podgotować (kilka minut, tyle, by nie były twarde). Dno naczynia do zapiekania posmarować beszamelem, ułożyć płaty lazanii, następnie farsz
szpinakowy, kilka małych łyżeczek
dyniowego puree,
ser i beszamel - u mnie wyszły 3 warstwy (jeśli nie chcemy, by lazania po upieczeniu się rozpadała, płaty lazanii należy układać według schematu: poziomo, pionowo, poziomo). Ostatnia warstwę powinien stanowić
makaron,
ser i beszamel. Zapiekać w 200 stopniach ok. 15 minut (czas pieczenia zależy od stopnia uprzedniego podgotowania
makaronu).