ßßß
Dziś szybki przepis na bardzo zdrową sałatkę. Jest świetna jako lekka, ale pożywna kolacja lub dodatek do mięsa czy ryby. Była to moja pierwsza próba gotowania z komosą ryżową - ma bardzo delikatny smak i świetnie łączy się z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami. Na pewno wykorzystam ją jeszcze do kilku innych dań, na przykład potrawki czy zupy. Smacznego:)Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. na 3 porcje:1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)ok. 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,ok. 1/2 szklanki suszonych pomidorów (można zastąpić świeżymi),średniej wielkości ogórek,2 awokado,mieszanka sałat,mała cebula,mały pęczek posiekanej kolendry,mały pęczek natki pietruszki,sól, pieprz (do smaku),kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),kilka łyżek oliwyKomosę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki. Awokado obrać i podzielić na cząstki. Na talerzach ułożyć po garści mieszanki sałat i cząstki awokado. Ostudzoną komosę połączyć z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. Ułożyć kilka łyżek mieszanki na środku talerzy.