Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z
mascarpone, posypane panierką z
bułki i
parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad.
Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym
mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam.
Składniki:2
polędwiczki wieprzowe 700 gMarynata:1 łyżka jasnego
sosu sojowego1 łyżka
musztardy francuskiej1 łyżka płynnego
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego
tymiankusól i
pieprz do smakuPanierka:4-5 kromek czerstwej
bułki wrocławskiej2 łyżki
oliwy50g startego
parmezanu100 g
serka mascarpone2 łyżeczki suszonego
tymiankuSposób przygotowania:P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką
miodu,
musztardy,
oleju,
sosu sojowego,
soli,
pieprzu,
czosnku i
tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie
mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić.
Mascarpone połączyć z
tymiankiem i posmarować nim
polędwiczki.
Bułkę rozdrobnić blenderem, dodać,
oliwę,
parmezan. Wymieszać i taką panierkę nałożyć na uprzednio rozłożone
mascarpone. Wstawić ponownie do piekarnika z termoobiegiem na 12-15 minut. Wyjąć, przykryć foliąaluminiową i pozostawić
mięso przed podaniem na 5-7 minut, żeby "odpoczęło. Mozna pdawać...Smacznego!