ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki pod panierką

Polędwiczki pod panierką

nazwa

Wykonanie

Polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z mascarpone, posypane panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam.
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe 700 g
Marynata:
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3-4 łyżki drobno posiekanego świeżego tymianku
sól i pieprz do smaku
Panierka:
4-5 kromek czerstwej bułki wrocławskiej
2 łyżki oliwy
50g startego parmezanu
100 g serka mascarpone
2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania:
P olędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć marynatą, tj. mieszanką miodu, musztardy, oleju, sosu sojowego, soli, pieprzu, czosnku i tymianku. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić.
Mascarpone połączyć z tymiankiem i posmarować nim polędwiczki. Bułkę rozdrobnić blenderem, dodać, oliwę, parmezan. Wymieszać i taką panierkę nałożyć na uprzednio rozłożone mascarpone. Wstawić ponownie do piekarnika z termoobiegiem na 12-15 minut. Wyjąć, przykryć foliąaluminiową i pozostawić mięso przed podaniem na 5-7 minut, żeby "odpoczęło. Mozna pdawać...Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2015/02/poledwiczki-w-panierce.html