Wykonanie
HomeDANIA
MIĘSNEzapiekanka z
ziemniaków i
mięsa mielonegoSkładniki na 2-3 porcjeSkładniki:8 średnich
ziemniaków250 g
mielonego mięsa (u mnie
mięso od
łopatki)2
cebule1
jajko2 łyżki
kaszy manny1 łyżka
masła200 ml gęstej
śmietany (ja użyłam 16%)100 g
sera edamskiego albo goudy2 łyżki
olejusól,
pieprz,
chili, ulubione
zioła (u mnie jak zawsze
przyprawia Kotanyi)szczypta mielonego
kminku i
gałki muszkatołowejWykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach (do
wody można dodać kilka nasion
kminku). Jeszcze ciepłe obrać, a po wystygnięciu pokroić na plastry.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach
oleju. Do podsmażonej
cebuli dodać
mięso i dusić aż do odparowania całej
wody. Doprawić
solą,
pieprzem,
chili i
ziołami.Gdy
mięso przestygnie dodać do niego
jajko i
kaszę manną. Dokładnie wymieszać.Żaroodporną formę wysmarować
masłem. Na dnie ułożyć warstwę
ziemniaków (na zakładkę), na to wyłożyć
mięso i przykryć drugą częścią
ziemniaków.
Śmietanę wymieszać ze startym
żółtym serem, szczyptą
kminku i
gałki muszkatołowej. Dodać pół łyżeczki
pieprzu i pół łyżeczki
soli.Przygotowane
ziemniaki z
mięsem zalać sosem
śmietanowym i wstawić bez przykrycia do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem) aż do zrumienienia się
sera.Powiązany przepis:barszcz ukraiński wegetariańskizupa z
porów z grzankami i
serem topionymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy