Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIsernik
cytrynowyPolecam przepis na sernik
cytrynowy z lemon
curd /przepis podany oddzielnie /..Sernik
cytrynowy z
serkiem z lemmon
curd http://www.ugotujmycos.pl/lemon-curd/Składniki na formę 26cm:Na spód
herbatnikowy:150g
herbatników maślanych u mnie
kakaowych80g stopionego
masłaNa masę
serową:800g zmielonego
twarogu3
jajka1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego 400g)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennejskórka otarta z 2
cytrynsok wyciśnięty z 1
cytrynyNa krem
cytrynowy:150g lemon
curd (przepis tutaj)150g
mascarponeWykonanie:Spód:
ciasteczka miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem, mieszamy ze stopionym
masłem (masa będzie
mieć konsystencję mokrego piasku). Masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie dociskamy palcami. Formę wkładamy do lodówki.Masa serowa: piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą
wodą.Wszystkie składniki masy powinny
mieć temperaturę pokojową. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy jak najkrócej – tylko do połączenia składników. Masę wypewamy na spód
herbatnikowy i wstawiamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika.Podkręcamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy kilka godzin w lodówce.Krem
cytrynowy:
mascarpone mieszamy z lemon
curd, masę wykładamy na schłodzony sernik.Boki sernika można lekko posmarować kremem i obsypać pokruszonymi
herbatnikami.Powiązany przepis:zapiekanka z
ziemniaków i
kalafiora – wegetariańskaplacek węgierski z gulaszem i
sosem jogurtowymWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy