ßßß Cookit - przepis na sernik cytrynowy

sernik cytrynowy

nazwa

Wykonanie

Home
SŁODKOŚCI
sernik cytrynowy
Polecam przepis na sernik cytrynowy z lemon curd /przepis podany oddzielnie /..
Sernik cytrynowy z serkiem z lemmon curd http://www.ugotujmycos.pl/lemon-curd/
Składniki na formę 26cm:
Na spód herbatnikowy:
150g herbatników maślanych u mnie kakaowych
80g stopionego masła
Na masę serową:
800g zmielonego twarogu
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 400g)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 1 cytryny
Na krem cytrynowy:
150g lemon curd (przepis tutaj)
150g mascarpone
Wykonanie:
Spód: ciasteczka miksujemy blenderem lub wkładamy do woreczka foliowego i rozdrabniamy wałkiem, mieszamy ze stopionym masłem (masa będzie mieć konsystencję mokrego piasku). Masą wykładamy spód tortownicy, dokładnie dociskamy palcami. Formę wkładamy do lodówki.
Masa serowa: piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne napełnione gorącą wodą.
Wszystkie składniki masy powinny mieć temperaturę pokojową. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy jak najkrócej – tylko do połączenia składników. Masę wypewamy na spód herbatnikowy i wstawiamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika.Podkręcamy temperaturę do 170 stopni. Pieczemy około 60 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu schładzamy kilka godzin w lodówce.
Krem cytrynowy: mascarpone mieszamy z lemon curd, masę wykładamy na schłodzony sernik.
Boki sernika można lekko posmarować kremem i obsypać pokruszonymi herbatnikami.
Powiązany przepis:
zapiekanka z ziemniaków i kalafiora – wegetariańska
placek węgierski z gulaszem i sosem jogurtowym
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/sernik-cytrynowy