Wykonanie
UgotujmyCos.plBlog kulinarny - przepisy
HomeDANIA
MIĘSNEklopsiki z
grzybami w sosie
ProduktyPolecam klopsy w
sosie grzybowym ..U mnie w domu chętnie zjadane wszystko co jest z
grzybami,ale nie
pieczarkami ..Niemniej zawsze można zamienić
grzyby leśne i dać
pieczarki..Na klopsiki:½ kg
mięsa mielonego z
szynki lub z
łopatki30 dag
pieczarek lub leśnych
grzybów1
cebulkasól,
pieprz,
czosnek,
przyprawy do mięsjajko1/2 małej
bułki, np.
kajzerkiolej+
masłoNa sos:½ kg
pieczarek lub leśne
grzyby..1
cebulkasól,
pieprzzupa borowikowa
olejWykonaniePrzygotowanie pulpetów:
Pieczarki lub
grzyby leśne oczyścimy i płuczemy./natomiast leśne przecieramy tylko szmatką/
Grzyby pokroimy w paski.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, podsmażamy
grzyby na złoty kolor. Studzimy.
Bułkę namaczamy nastepnie odciskamy.Do
mięsa dodajemy
cebulę pokrojoną w kostkę i odsączoną
bułkę,
jajko i
przyprawy oraz
grzyby. Wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę.Z masy, zwilżonymi zimną
wodą rękoma, formujemy pulpeciki.Na rozgrzany
olej, wkładamy pulpeciki i obsmażamy z obu stron na rumiano.Przygotowujemy sos:
Pieczarki oczyszczamy i płuczemy i kroimy
Cebulę kroimy w drobną kostkę.Na rozgrzany
olej (ok 1 łyżki+ 1 łyżka
masła ), szklimy
cebulę.Dodajemy pokrojone
pieczarki lub
grzyby , przesmażamy chwilkę .zalewamy
wodą, doprawiamy
solą i
pieprzem. PrzegotowujemyDo sosu dodajemy zupę
borowikową w proszku. Mieszamy .i zagotowujemyDo sosu włożyć pulpeciki. Gotować około 10-15 minut aż sos zgęstnieje.Podawać gorące.. z kotletami ziemniaczanymi http://www.ugotujmycos.pl/ziemniaczane-kotlety-z-sosem-grzybowym-u-buraczkami/ i surówką ..Powiązany przepis:
sałatka ziemniaczana niemieckasurówka z
kapusty włoskiej i
poraWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
Ta strona korzysta z
ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej