Wykonanie
Ciasto
marchewkowe to klasyczny wypiek, popularny w krajach anglosaskich, ale także u nas w
kraju. Dodatek
marchewki do słodkich wypieków nie powinien dziwić, bo jest ona słodka w smaku, a skoro w kuchni wykorzystuje się mniej słodkie warzywa (sprawdź przepis na korzenne ciasto
dyniowe lub
czekoladowe ciasto z
cukinią), to i
marchewka jest idealnym dodatkiem w słodkiej kuchni.
Marchewka, podobnie jak
dynia, wpływa na wilgotność ciasta, nadaje mu też specyficzny,
marchewkowy kolor. W przypadku tego wypieku nie jest to tak widoczne, gdyż obecny w przepisie
cynamon również rzutuje na barwę ciasta.
Ciasto
marchewkowe można przygotować bez dodatku
orzechów czy
bakalii, jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot
cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego
serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej
śmietanki i
białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością
orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :)Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm, dlatego jest takie wysokie, ale z podanych proporcji możecie śmiało upiec je w nieco większej formie, np. o średnicy 20cm.Skorzystałam z przepisu znalezionego na instagramie u użytkowniczki milanemtseva .
Składniki :CIASTO200g
mąki pszennej + 1 łyżeczka do oprószenia
bakalii200g drobno startej i odciśniętej
marchewki (na drobnych oczkach tarki na małe wiórki, nie na papkę)150g
cukru110g (1/2 szklanki)
oleju2
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli100g
bakalii lub
orzechów (u mnie po 25g
orzechów włoskich,
nerkowców,
rodzynek i
suszonych daktyli)FROSTING60ml
śmietanki 30%20g
białej czekolady20g
orzechów włoskichWykonanie:- składniki powinny być w temperaturze pokojowej-
bakalie pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć 1 łyżeczką
mąki-
marchewka powinna być starta na małych oczkach tarki na drobne wiórki i odciśnięta z nadmiaru soku-
jajka ubić z
cukrem na puszystą masę- cały czas ubijając, cienkim strumieniem wlać
olej oraz dodać ekstrakt
waniliowy- do drugiej miski przesiać składniki suche:
mąkę pszenną,
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i szczyptę
soli- do składników mokrych dodać w kilku partiach składniki suche, delikatnie wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach miksera- na koniec do masy dodać startą
marchewkę oraz oprószone
mąką bakalie, dokładnie wymieszać- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarować
masłem- ciasto przełożyć do formy, piec w 170-180 stopniach przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka- upieczone ciasto ostudzić, dopiero wtedy rozpocząć przygotowanie frostingu
-
orzechy włoskie drobno posiekać-
śmietanka powinna być mocno schłodzona-
białą czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić- zimną
śmietankę ubić na sztywno, dodawać ją partiami do przestudzonej (ale ciągle płynnej)
czekolady, mieszając do uzyskania jednolitego kremu- gotowy frosting wyłożyć na wierzch ostudzonego ciasta, wyrównać, od razu posypać
orzechami- całość schłodzić w lodówce- ze względu na frosting, ciasto należy przechowywać w lodówce