Wykonanie
Dziś nadszedł czas na zapiekankę kebab numer dwa. Pierwsza była przepyszna przepis znajdziecie tu . Dziś kolejna zapiekanka zupełnie inna niż poprzednia bo z
sosem czosnkowym i
ziemniakami. Piekłam ją pod przykryciem 50 minut w 190 stopniach, pod koniec pieczenia zdjęłam pokrywkę aby
ser się lekko przypalił.
Składniki:duże
piersi z kurczakałyżka
olejusos czosnkowy (może być z
torebki lub własnoręcznie robiony)200 g
żółtego sera3 łyżki
przyprawy gyrosokoło 1 kg
ziemniakóworeganosólpieprzpół szklanki
śmietany1
jajkoWykonanie:
Ziemniaki obrać pokroić w plastry, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, po czym odcedzić.
Pierś z kurczaka zmielić w maszynce do
mięsa. Zmielone
mięso doprawić
przyprawą gyros i łyżką
oleju, odstawić na 30 min do lodówki.Przygotować
sos czosnkowy z
śmietaną, startym na tarce
serem,
jajkiem oregano,
pieprzem i ewentualnie
solą wszystko mieszając ze sobą.Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę
ziemniaków, na nie równo wyłożyć
mięso, polać połową sosu, ułożyć drugą warstwę
ziemniaków i polać pozostałym sosem.Zapraszam do oglądania gazetek promocyjnych Lidl :