Wykonanie
Potrzebowałam pomysłu na szybki i mało wymagający obiad. Wiele moich koleżanek poleciło mi zapiekankę
makaronową z kuchni Lidla. Zamieniłam
boczek na
salami, bo
boczek mnie odrzuca... i
ser Gran Padano na
chedar i dodałam go w większej ilości.Zapiekanka ogólnie dobra, może nawet bardzo dobra ;) Spróbujcie! :)Podaję przepis już po moich modyfikacjach.Potrzebujemy (6 osób):- 300g
makaronu razowego penne,- 1
cebula czerwona,- 1
brokuł,- 2
liście laurowe,- 0,5 łyżeczki
cukru,- 2
jajka,- 100-150g
salami,- 180g
pomidorków koktajlowych,- 200g
śmietanki 30%,- 1 kulka
mozzarelli,- 200g
sera cheddar,-
sól,-
pieprz.Zagotować w dwóch garnkach
wodę, posolić.
Brokuł podzielić na małe różyczki, umyć. Wrzucić do posolonego wrzątku, dodać
liście laurowe, 0,5 łyżeczki
cukru i gotować, aż zmięknie (al dente - ok. 5 - 7min). W drugim garnku ugotować
makaron.
Ser cheddar zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Salami pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę
masła i przypiec
salami. Dodać
cebulę i chwilę podsmażyć.Do małej miski wlać
śmietanę, wbić dwa
jajka, doprawić
solą,
pieprzem i wymieszać.Ugotowany
makaron odcedzić, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać
śmietaną wymieszaną z
jajkami i wymieszać. Dodać
salami i
cebulę - wymieszać. Dodać różyczki
brokuła i połówki
pomidorków koktajlowych - wszystko wymieszać.
Mozzarellę pokroić w kostkę i wymieszać z warzywami i
makaronem. Całość potrzepać
solą i
pieprzem oraz startym
cheddarem. Zapiekać w piekarniku ok 15min w 180st (termoobieg), następnie przełączyć na funkcję grill na ok. 10min.