ßßß Cookit - przepis na Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem.

Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem.

nazwa

Wykonanie

Gotowanie na parze, jedno z najzdrowszych i śmiem powiedzieć najszybsza wersja gotowania. Mając naczynie do gotowania na parze, za jedną drogą przyrządzamy rybę, mięso i warzywa. Wszystko jest bardzo aromatyczne, pełnie witamin, o braku sterty naczyń nie wspomnę :). Jednym z takich szybkich potraw, którą możemy przyrządzić, to ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil.
SKŁADNIKI :
filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g
skórkę z pomarańczy ok. 1 łyżkę
skórkę z cytryny ok. 1 łyżkę
sól
cytrynowy pieprz
kalafior (lub brokuła, marchew) w zależności od upodobań
zielony sos ok 600 ml
2 łyżki masła
1 czubatą łyżkę mąki
1 małą cebulę
ok 250 ml zimnego mleka
5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
100 g świeżego szpinaku
pęczek świeżej natki pietruszki
pęczek szczypiorku
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sok z cytryny do smaku
liść laurowy
SPOSÓB WYKONANIA:
Liście szpinaku(bez łodyg)blanszować przez minutę w gotującej się wodzie, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. Pietruszkę, szczypiorek umyć, posiekać na drobno. Liście szpinaku i gęsty jogurt zmiksować blenderem na puree.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Masło podgrzać, zeszklić cebulę, dodać łyżkę mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny.
Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy, doprawiamy pieprzem cytrynowym. Cytrynę, pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem. Obieramy kawałek skórki bez białych włókien. Kroimy na cienkie paseczki, układamy na naszych kawałkach ryb. Aromat pomarańczy, cytryny podczas parowania, wzbogaci smak naszej ryby.
Przygotowujemy naczynie do parowania, układamy przygotowaną rybę oraz nasze ulubione warzywa. Czas parowania ok. 15 minut.
Gotowe, w kilka chwil mamy gotowe, smaczne, pełne witamin danie.
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/10/ryba-z-warzywami-na-parze-z-zielonym.html