ßßß Cookit - przepis na Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

nazwa

Wykonanie

Długo za mną chodziły krokiety z mięsem ale z lenistwa nie chciało mi się ich robić. Aż w końcu się zawzięłam i zrobiłam. Nie ukrywam jest przy nich trochę pracy ale tak raz na jakiś czas można poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku na ich przygotowanie. Jeżeli chcemy zamrozić krokiety to pamiętajcie aby zrobić to jeszcze przed panierowaniem.
Krokiety podałam z czerwonym barszczem .
Składniki:
4 cebule
połowa 1,5 litrowego słoika domowej kapusty
2 marchewki
1 pietruszka
domowa wegeta do smaku
sol do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta
0.8 kg fileta z indyka
0.7 kg szynki wieprzowej
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć. Oba kawałki mięsa wymyć, porządnie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry. Zmielone mięso przełożyć do garnka,dodać marchew, pietruszkę zalać przygotowanym wcześniej bulionem i dusić do czasu, aż będzie miękkie. Gdy mięso będzie gotowe przełożyć je do miseczki i poczekać, aż wystygnie. Do drugiego garnka przełożyć kapustę zalać wodą i gotować ją do miękkości. Gdy kapusta będzie miękka odcisnąć i odstawić do wystygnięcia.
Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę i kapustę zmielić w maszynce. Do masy dodać sól, pieprz i wegetę do smaku. Jeżeli masa na farsz będzie za mokra należy dodać bułki tartej.
Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu i zwijamy w rulonik, następnie obtaczamy naleśnik w jajku i bułce tartej- smażymy na złoty kolor.
Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
2 jajka
szklanka mleka
szklanka przegotowanej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w misce i wymieszać na gładką, jednolitą masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Wystudzić.
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/11/krokiety-z-miesem-i-kiszona-kapusta.html