Wykonanie
Sernik Bounty okazał się takim
hitem, że postawnowiłam lekko go modyfikując stworzyć całkiem nowy smak - i tak powstał sernik Snickers: pyszna
serowo-kajmakowa warstwa, pokryta orzeszkami w karmelu i
mleczną czekoladą. Palce lizać!
SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm)SPÓD:25-30 dag
ciastek maślanych (najlepiej
kakaowych)*2 łyżki
masła MASA SEROWA:1 kg
twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki)3/4 szkl
cukru5
jajek (M)2 łyżki
mąki pszennej (z lekkim czubkiem)2 łyżki
mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)30 dag masy kajmakowej (polecam z Gostynia)125 ml
śmietanki 30%WARSTWA ORZECHOWA:30 dag
orzeszków ziemnych** (u mnie solone, ale mogą być bez
soli)100 g
masła1/3 szkl
cukru50 ml
śmietanki 30%10 dag masy kajmakowej (czyli to co zostało w puszce po zrobieniu masy serowej)DODATKOWO: 1
czekolada mleczna(100 g)50 ml
śmietanki 30%* zamiast
ciastek maślanych można użyć
ciastek Hitów czekoladowych - wtedy nie dodajemy już
masła** można zmieszać z innymi
orzechamiSPÓD:1.
Ciastka zmielić w malakserze, zblendować lub bardzo drobno skruszyć np. wałkiem.
Masło rozpuścić, wymieszać z okruchami
ciastek (powinny
mieć konsystencję mokrego piasku. W ysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i lekko ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.MASA SEROWA:2. Masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać
śmietankę i leciutko podgrzać (żeby masa zrobiła sie rzadsza). Odstawić. 3.
Ser zmiksować z
cukrem, dodawać po jednym
jajku, następnie
mąkę i na końcu masę kajmakową ze
śmietanką - cały czas miksując.4. Całość wylać na spód z
ciastek, piec ok 60 min w 180*C, przy czym tak jak przy innych sernikach polecam na spodzie piekarnika położyć blachę wypełnioną do połowy
wodą a na środkowej półce blachę z sernikiem (po prostu w piekarniku "gdzieś tam niżej" ma stać naczynie z parującą
wodą - bo to para
wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie).WARSTWA ORZECHOWA:5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę
orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki.
Masło,
cukier,
śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia
cukru, dodać
orzechy, wymieszać. Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane
orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.6.
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, dodać
czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Polać polewą warstwę
orzechową. Całość odstawić do ostudzenia, a następnie włożyć na całą noc do lodówki.