ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato"

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato"

nazwa

Wykonanie

Gdy w marcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków, przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym.
SKŁADNIKI:(na 10-12 placków czyli 3-4 porcje)
50-60 dag ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia)
2 jajka
4 łyż mąki pszennej (z lekkim czubkiem)
2 łyż mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)
1 papryka
1-2 cebule
10 dag wędliny
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka masła
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna
1. Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę. Cebulę i paprykę drobno pokroić, lekko posolić, zeszklić na maśle i poddusić do miękkości. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę i odsączoną kukurydzę, smażyć razem przez chwilę.
2. Ziemniaki wymieszać z jajkami i mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku.
3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron.
Podawać z ulubionym sosem - u mnie z pieczarkowym.
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/10/placki-ziemniaczane-z-gotowanych.html