Wykonanie
Gdy w marcu opublikowałam przepis na szybkie placki ziemniaczane z gotowanych
ziemniaków, przez myśl mi nie przeszło, że będzie to jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z
ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z
sosem pieczarkowym.
SKŁADNIKI:(na 10-12 placków czyli 3-4 porcje)50-60 dag
ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia)2
jajka4 łyż
mąki pszennej (z lekkim czubkiem)2 łyż
mąki ziemniaczanej (z lekkim czubkiem)1
papryka1-2
cebule10 dag
wędliny1/2 puszki
kukurydzy1 łyżka
masłasól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
gałka muszkatołowa,
czosnek granulowany,
przyprawa uniwersalna1.
Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę.
Cebulę i
paprykę drobno pokroić, lekko posolić, zeszklić na
maśle i poddusić do miękkości. Dodać pokrojoną w drobną kosteczkę
wędlinę i odsączoną
kukurydzę, smażyć razem przez chwilę.2.
Ziemniaki wymieszać z
jajkami i
mąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku.3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany
olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron.Podawać z ulubionym sosem - u mnie z
pieczarkowym.