Wykonanie
Placki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych
ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do
sosów, gulaszy itp.
SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje)1/2 kg
ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia)1
jajko3-4 łyż
mąki pszennej1 łyż
mąki ziemniaczanej2-3 łyżki
mlekasól,
pieprz,
papryka słodka i ostra,
gałka muszkatołowa,
czosnek granulowany,
przyprawa uniwersalna1.
Ziemniaki przepuścić przez praskę/maszynkę, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie.2. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany
olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron.
Można zrobić również ich bogatą wersję - dodać do nich pokrojone warzywa (
paprykę,
cebulę) lub np
szynkę i
ser żółty tak jak ja to zrobiłam w przepisie poniżej: