Wykonanie
Pieczarki faszerowane
mięsem drobiowym i
serem. Lekka, łatwa w przygotowaniu i niedroga przystawka, która smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.Składniki:20-25 średnich
pieczarek;25 dag
piersi z kurczaka;10 dag
sera topionego;2 średnie
cebulki;3-4 ząbki
czosnku;1 łyżka
masła;3 łyżki
bułki tartej;1
jajko;3 plasterki
sera żółtego;
olej;
przyprawa w płynie do zup i
sosów,
pieprz,
Vegeta.Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, obieramy i odcinamy ogonki. Ogonki kroimy w małą kostkę.
Cebulę i
czosnek obieramy, drobno kroimy i smażymy na
maśle razem z pokrojonymi ogonkami
pieczarek.Umyte i obsuszone
mięso z piersi kurczaka mielimy w maszynce do
mięsa używając sitka o średnich oczkach. Do zmielonego
mięsa dodajemy
bułkę tartą,
jajko i
przyprawy. Łączymy z ostudzoną
cebulką,
czosnkiem oraz
pieczarkami i dokładnie mieszamy. Dodajemy
serek topiony i jeszcze raz mieszamy.Farszem napełniamy kapelusze
pieczarek.
Pieczarki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skrapiamy
olejem, kładziemy na każdą odrobinę
startego sera żółtego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 0 C przez ok. 1 godz.Po upieczeniu
pieczarki udekorowałam małymi paskami
papryki konserwowej, ale można do tego użyć np.
keczupu.Smacznego!