Wykonanie
Focaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na
ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze,
bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli
drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał.Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki.
Proporcje na bardzo dużą blachę (może być nawet ta duża z wyposażenia piekarnika)400 g
mąki pszennej1/3 kostki
drożdży1
jajko1 szklanka
mleka1/4 szklanki
olejupłaska łyżeczka
soliolej do posmarowanieulubione
zioła np. prowansalskie,
bazylia,
oregano,
tymianek ..... lub też
suszone pomidory,
oliwki... co tylko chcecie.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, dodać wszystkie pozostałe składniki, ciasto wyrobić ręką, mocno i dość długo wyrabiając. Następnie uformować kulkę, oprószyć
mąką ze wszystkich stron i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na blachę, równomiernie rozłożyć, posmarować
olejem i posypać
ziołami. Odstawić na ok 30 minut, a
potem piec w 170 stopniach przez 20 minut.