Wykonanie
Malinowy sezon zachęca do wypieków z tychże
owoców, tak więc proponuję roladę, wilgotną i pachnącą
malinkami.

Ciasto
biszkoptowe4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
oliwyczerwony barwnikMus malinowy1 szklanka przecieru z
malin1
galaretka malinowa1 szklanka
jogurtu2 łyżeczki
żelatyny2 łyżki
cukruPrzygotowujemy ciasto
biszkoptowe:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli
cukier i ubijamy do jego rozpuszczenia, dodajemy
żółtka, mieszamy, przesianą
mąkę i proszek oraz
oliwę. Z gotowego
biszkoptu odkładamy ok 3 łyżek ciasta i dodajemy barwnik oraz ok 1 łyżeczkę
mąki. Ciasto przekładamy do szprycy z cienką końcówką i na wyłożonej pergaminem dużej blasze robimy tzw. esy floresy. Na to wykładamy pozostałe ciasto
biszkoptowe, w ten sposób aby nie rozmazać szlaczków. Najlepiej łyżką nakładać ciasto blisko siebie małymi porcjami i tylko z wierzchu delikatnie rozprowadzić ciasto. Piec w 170 stopniach przez ok 20 minut. Następnie ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zawinąć w roladę. Proszę pamiętać aby strona ciasta ze wzorkami była po prawidłowej stronie.Rozgotowane i przetarte przez sito
maliny (aby nie miały pestek) wymieszać z
jogurtem i
cukrem.
Galaretkę i
żelatynę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i tężejąca dodać do
malin. Ciasto rozwinąć i rozsmarować na nim masę
malinową, zawinąć w rulon i folię aluminiową, folia spowoduję, że wilgoć z musu nie ucieknie tylko wchłonięta zostanie przez
biszkopt.