ßßß
1 duży bakłażan300 g pieczarek1 czerwona papryka400 g mięsa mielonego1 duża cebula2 łyżki przecieru pomidorowego1 opakowanie sosu bolońskiego z paczkiolejsól, pieprz, majeranekBakłażana pokroić na plastry (wzdłuż) o grubości ok 5-7 mm. Posolić, popieprzyć i odstawić na ok 20 minut. Po tym czasie zebrać wytworzoną wodę, najlepiej za pomocą papierowego ręcznika. Plastry podsmażyć na małym ogniu z obu stron na lekko natłuszczonej patelni, tak aby zrobiły się tylko lekko elastyczne.Cebulę, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.Mięso lekko przyprawić (nie za dużo, gdyż dodamy sos boloński) i również podsmażyć na oleju, następnie należy je zmielić jeszcze raz, aby po usmażeniu było drobnej konsystencji a nie zbite duże kawałki.Gotowe mięso dodajemy do wcześniej usmażonych składników, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut w 170 stopniach. Podajemy z pieczywem.