Wykonanie
Na śniadanie, do kanapek najlepszym dodatkiem jest
chrzan z
żurawiną . A już do pieczeni?! Rewelacja. Nasze ulubione danie to świeży, chrupiący
chleb, domowe
masło, pieczony
schab i do tego
chrzan z
żurawiną. Rewelacja, pychota!!!Przepis na
schab już kiedyś podawałam, ale
mogę jeszcze raz przypomnieć. Jest szybki, prosty i zawsze wychodzi.
Składniki:
schab ok. 1 kg
sólpieprzmajeraneksmalec do smażenia
woda + domowa przyprawa/warzywko
cebula średniaPrzyrządzanie:Umyć i osuszyć
mięso. Przyprawić obficie
solą,
pieprzem i
majerankiem. Odstawić na co najmniej dobę do lodówki.Rozgrzać
smalec na patelni, na gorący tłuszcz wrzucić
mięso i obsmażyć z każdej strony. Ja nawet przytrzymuję widelcami, ale ostrożnie, żeby nie podziurawić
mięsa (bo wypłynie cały sos) na sztorc i obsmażam końcówki.W
między czasie zagotować
wodę. Porządnie obsmażone
mięso przełożyć do garnka, podlać
wodą do 1/4 wysokości
mięsa, dosypać łyżeczkę domowego warzywka, a jak przyrządzasz
kostki rosołowe (np. w termomixie) to możesz wrzucić kostkę. A jak nie ma ani warzywka ani
wegety (tylko pamiętaj - nie chemiczne gotowce ze sklepu) to do
wody wlej tłuszcz z patelni na której smażyło się
mięso i wsyp ok. łyżeczki
soli. Chodzi o to, żeby
woda w której będzie się dusiło
mięso miała smak.Do garnka, po obydwu stronach
mięsa, dodaj przekrojoną na pół
cebulę. Zagotuj, zmniejsz na minimum temperaturę, przykryj pokrywką i duś około 1,5 godziny, co jakiś czas przekładając
mięso z jednej na drugą stronę.Po uduszeniu, wyjmij
mięso z garnka,
owiń folią aluminiową. Poczekaj, aż ostygnie, po czym schowaj do lodówki. Zimne
mięso idealnie się kroi na cienkie plasterki. Podawaj tak jak już na górze zaproponowałam.Możesz też użyć innych,
smakowych chrzanów: ostrzejszy z
imbirem lub najłagodniejszy z
pigwą .Ostatnio podawałam z
Żurawiną kresową z
gruszką - idealną, wytrawną
konfiturą właśnie do
mięs.
SMACZNEGO!