Wykonanie
Zazwyczaj tajine przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz gliniany garnek do tajine został w domu, a my zatęskniliśmy do marokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt na patelni Ballarini Positano .Ponieważ jednak tajine jest potrawą, która „ dusi się we własnym sosie ” więc wykorzystałam też specjalną pokrywkę Ballarini z regulacją pary .Pokrywkę dokupiłam niedawno i był to jej pierwszy poważny test – zdała go bardzo dobrze.Udało mi się uzyskać odpowiedni stopień wilgotności
mięsa, co stanowi podstawę tego marokańskiego specjału.Szkoda, że nie możecie spróbować tego tajine, delikatny aromat kwiatu muszkatołowca i suszonych
płatków róży, do tego soczysta, miękka
wołowina i gęsty zawiesisty sos.Polecam – spróbujcie :)Nie bez powodu firma Ballarini jest Globalnym Partnerem Produktowym programu Master ChefSkładnikiok 1 kg
wołowiny (może być pręga)4 - 5
moreli suszonych5 - 6 suszonych
śliwek2 średniej wielkości
cebule2 średnie
marchewki3
ziemniakiewentualnie jedna świeża
paprykaPrzyprawy:Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też:po 1/4 łyżeczki lub nieco mniej: kwiatu muszkatołowca (można zastąpić
gałką muszkatołową),
kurkumy, zmielonych
goździków, zmielonej
kolendry,
cynamonu i suszonych
płatków róż1/2 łyżeczki
imbiru,po 1 łyżeczce słodkiej i
ostrej papryki,1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
soli,jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z
pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek
szafranuopcjonalnie
oliwa do podsmażenia
mięsa i
cebuliMożecie też skorzystać z tego przepisu - klik, klik na Ras el hanoutPrzygotowanie
Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości
oleju).Na patelnię włożyć posiekaną
cebulę,
suszone śliwki,
morele,
przyprawy i wymieszać. Dodać podsmażone
mięso i zalać taką ilością
wody, aby sięgała do połowy wysokości
mięsa.Ustawić płomień na minimalny, przykryć garnek ustawiając zawór pokrywki w pozycji zamkniętej i gotować około 3-6 godzin pod przykryciem (czas gotowania zależy od gatunku użytego
mięsa).Po tym czasie dodać pokrojone w słupki
marchewki,
ziemniaki i gotować jeszcze godzinę.Podawać z
białym pieczywem lub
chlebem pita.Jednocześnie już dziś chciałabym Was serdecznie zaprosić do udziału w konkursie, w którym nagrodami będągarnki granitowe z
serii Lucca firmy BallariniInformacje o konkursie zostaną też opublikowane na naszym facebookowym fanpaguA już niebawem szczegóły konkursu :)


