Wykonanie
Sezon
grzybowy trwa, co prawda w tym roku jest niezbyt obfity, ale z
kurkami nie ma problemu. Tak więc dziś
makaron z
kurkami. Na początku miał być z
szalotką i młodym
szpinakiem, ale mięsożercy wymogli na mnie dodatek
boczku. A
boczek, jak to
boczek, zawsze dobrze pasuje. W efekcie delektowsliśmy się aromatycznym
makaronem w pięknych kolorach jesieni. Wszyscy byli zadowoleni i zgodnie orzekliśmy, że to Bardzo dobra kompozycja smaków i barw. Było poprostu pysznie. Gorąco polecam!
Dla 4 osób przygotuj:4 garści
kurek,1 dużą
szalotkę,1 ząbek
czosnku,3 garści
młodych liści
szpinaku,4 duże łyżki
oliwy z oliwek,1 garść pokrojonego w kostkę
boczku,1 szczyptę cząbru,1 opakowanie ulubionego
makaronu,1 garść świeżo startego
parmezanu,1 garść małych żółtych
pomidorków.Ugotuj
makaron. Drobno posiekaj
szalotkę i
czosnek. Umyj
kurki, większe
grzyby podrzyj rękoma na mniejsze kawałki.Rozgrzej dużą głęboką patelnię, dodaj
oliwę,
cebulę, cząber,
czosnek i
kurki. Całość dopraw
solą i
pieprzem. Gdy
grzyby zmiękną, a
cebulka się zeszkli dodaj
szpinak i wymieszaj wszystko razem. Po chwili
szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
Na osobnej patelni usmaż
boczek na złoto i dodaj do
kurek ze
szpinakiem. Następnie dołóż świeżo ugotowany
makaron i
parmezan. Całość wymieszaj. Podawaj z przeciętymi na pół
pomidorkami, będą nie tylko ładnie wyglądały, ale też świetnie zrównoważą wszystkie smaki dania. Smacznego!