ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec jabłkowo-orzechowy

Przekładaniec jabłkowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

Zbliżają się święta. Zastanawiamy się co przygotować, czym zaskoczyć rodzinę. Proponuję pyszne wielowarstwowe ciasto - przekładaniec jabłkowo-orzechowy . Na pewno będzie smakować.
Składniki:
Ciasto:
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła
1 łyżka gęstej śmietany
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
paczka biszkoptów
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
pół szklanki cukru
2 galaretki cytrynowe
2 białka
szczypta soli
Masa orzechowa:
20 dag zmielonych orzechów
1 szklanka słodkiej śmietany
1 szklanka cukru
1 kostka masła
2 jajka
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Blaszkę (kwadratową lub tortownicę) smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Każdy placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, zalewamy 1/3 szklanki wody i zasypujemy cukrem. Cały czas mieszając smażymy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek.
Masa orzechowa:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy orzechy i powoli wlewamy śmietanę.Masę orzechową zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę.
Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową, układamy na niej warstwę biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę orzechową i drugi placek. Całość smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać czekoladą lub zmielonymi orzechami.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/11/przekadaniec-jabkowo-orzechowy.html