ßßß Cookit - przepis na Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową

Sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową

nazwa

Wykonanie

Lubię łączyć różne smaki, dlatego połączyłam ser, jabłka i orzechy. To takie ciasto trzy w jednym - sernik w cieście orzechowym z masą jabłkową . Ciasto jest pracochłonne, jednak warto się pokusić, ponieważ efekt końcowy jest imponujący. Jeśli zrobimy go w tortownicy - otrzymamy smaczny torcik.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
8 jajek
1 szklanka cukru
150 g zmielonych orzechów
200 g margaryny
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sernik:
1 kg białego sera
8 jajek
1 łyżka maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g margaryny
450 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze 180 stopni.
Masa jabłkowa:
3 kg jabłek
4 galaretki cytrynowe
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Jabłka przesmażamy do momentu wyparowania płynu.Dodajemy galaretki cytrynowe i mieszamy aż się rozpuszczą. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem:
400 g margaryny
2 szklanki śmietany 18 %
12 łyżek cukru
Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo po jednej łyżce dodajemy śmietanę.
Ciasto orzechowe przekrajamy na pół. Ciasto składamy w następujący sposób: ciasto orzechowe, krem, masa jabłkowa, krem, sernik, krem, masa jabłkowa, krem, ciasto orzechowe, krem, Wierzch ciasta możemy posypać orzechami lub okruszkami z ciasta orzechowego.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2015/10/sernik-w-ciescie-orzechowym-z-masa.html