ßßß Cookit - przepis na Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką

Ciasto Kubuś z masą śmietanową i galaretką

nazwa

Wykonanie

Przez ostatnich kilka miesięcy blog lekko zaniedbany, ale wróciła mi wena i mam chwilkę na zabawy w kuchni. Obiecuję ruszyć tył…ek i regularnie pisać posty.
Przepis na ciasto Kubuś znalazłam na blogu Smakołyki Bereniki . Oczywiście kobitka ma przepiękne zdjęcia od których nie można oderwać wzroku. Zadziałały na mnie tak, że wpisałam na listę do zrobienia , ale nie mogłam wytrzymać i po 10 minutach pojechałam do sklepu po wszystkie składniki. Muszę przyznać , że przepis nie wymaga umiejętności szefa kuchni. W przygotowaniach pomagała mi córa, która z największą przyjemnością oblizywała wszystkie łyżki
Przygotowanie zajmuje ciut więcej niż godzinkę przez wzgląd na czas chłodzenia mas. Efekt końcowy: Kurczę! pyszne! ciekawa byłam przeogromnie budyniu kubusiowego, wyszedł zaskakująco dobry. Idealny deser na upalne dni. Polecam.
SKŁADNIKI:
masa kubusiowa:
1 duża butelka soku Kubuś – smak dowolny
150g masła
3 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
masa śmietanowa:
500ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru pudru
1 małe opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
10 – 15 herbatników
1 galaretka cytrynowa
PRZYGOTOWANIE:
Masa kubusiowa: Z dużej butelki soku- u mnie banan + marchewka odlać szklankę. Pozostały sok przełożyć do garnka, dodać pokrojone masło i cukier i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Pilnować aby sok nie zagotował się. Budynie wymieszać z pozostałym sokiem. Gdy już masło się rozpuści, wlać budynie i podgrzewać energicznie mieszając, tak , aby nie powstały grudki. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu.
Herbatniki przełożyć do woreczka i pokruszyć. Wyłożyć na dno blaszki. W oryginalnym przepisie blaszka ma rozmiar 25x14x7cm, ja użyłam formy silikonowej kwadratowej 22 cm, dostało mi troszkę składników i ułożyłam je w szklaneczkach. Masę kubusiową wyłożyć na herbatniki i wyrównać. Pozostawić do schłodzenia.
W tym czasie żelatynę zalać wodą , zostawić do napęcznienia , następnie dopełnić 150 ml gorącej wody. Wymieszać i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Masa śmietankowa: Śmietankę kremówkę 30 % ubić na sztywno,dodać pół szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i ponownie ubić. Na końcu dodać całkowicie ostudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na masę kubusiową, pozostawić do całkowitego stężenia.
W tym czasie przygotować galaretkę cytrynową. Rozpuścić ją w 350 ml wody, pozostawić do ostygnięcia. Następnie wylać na zastygłą masę śmietanową. Wstawić do lodówki. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2015/06/15/ciasto-kubus-z-masa-smietanowa-i-galaretka-2