Wykonanie
Ciasto, które zrobiłam tym razem to zupełna nowość dla mnie. Uwielbiam takie wyzwania.Muszę powiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem
mogę polecić każdemu.Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)SKŁADNIKI:SPÓD CIASTA:20
herbatnikówWARSTWA KUBUSIOWA:1 duża butelka
soku Kubuś (ja wybrałam smak
marchew,
malina i
jabłko)150 g
masła3 budynie
waniliowe z
cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l
śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki
żelatyny1/2 szklanki
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego+
galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone
herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę
soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy
masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się
masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy
masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na
herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej
wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać
żelatynę i zalać ją zimną
wodą (tak, aby przykryło
żelatynę i wymieszać) - pozostawić do napęcznienia (5 minut). Następnie zalać gorącą
wodą i dokładnie wymieszać.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając
cukier puder i
cukier wanilinowy, po wymieszaniu dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć
bitą śmietanę na ciasto i włożyć do lodówki.Gdy
bita śmietana będzie ścięta, przelać
galaretkę na ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.Po tym czasie można spróbować pierwszy kawałek ciasta.Smacznego :)