Wykonanie
Ciasto na
soku Kubuś to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Masa kubusiowa idealnie wpasowała się w moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje
budyń ugotowany na
soku Kubuś, gdyż jest on mocno
marchewkowy w smaku i nie każdego zachwyci.Ciasto Kubuś robię zazwyczaj w tortownicy o średnicy 21cm lub większej, tym razem przygotowałam je w foremce o wymiarach 25x14x7cm, żeby pokroić w kwadraty, które według mnie ładniej prezentują się na talerzu niż trójkąty. Jeżeli zdecydujecie się na zrobienie ciasta w formie o podobnych rozmiarach, warto wyłożyć ją papierem do pieczenia tak, by wystawał powyżej jej brzegu, gdyż ostateczna wysokość ciasta będzie większa niż wysokość formy.Do przygotowania masy kubusiowej możemy wykorzystać dowolny
sok Kubuś, ważne jest, by w składzie oprócz
owoców miał
marchewkę, dzięki której masa będzie miała
pomarańczowy kolor. Możemy użyć też innego soku przecieranego, warto jednak, by składał się w około 50% z przecierów i
soków z
marchwi i
owoców.
Składniki:masa kubusiowa1 duża butelka
soku Kubuś (
marchew +
owoce)150g
masła3 budynie
śmietankowe lub
waniliowe bez
cukru3 łyżki
cukrumasa śmietankowa500ml
śmietanki 30%0,5 szklanki
cukru pudru1 małe opakowanie
cukru wanilinowego3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej
wody + 150-200ml gorącej
wody10
herbatników na spód1 opakowanie
galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej
wodyWykonanie:- formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad wysokość formy- na spód pokruszyć
herbatniki, powinny przykryć dno- z
soku Kubuś odlać 1 szklankę, rozpuścić w niej budynie, resztę soku zagotować z
cukrem i
masłem- ugotować
budyń, mieszając energicznie do uzyskania gładkiej jednolitej masy- gorącą masę kubusiową wylać na pokruszone
herbatniki, wierzch wyrównać i pozostawić do ostudzenia-
żelatynę zalać zimną
wodą tak, aby ją zakryć, wymieszać i pozostawić do napęcznienia- gdy
żelatyna zrobi się sztywna, zalać do pełnej szklanki gorącą
wodą, wymieszać do rozpuszczenia się
żelatyny, odstawić do całkowitego wystygnięcia- schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, dodać
cukier wanilinowy i
cukier puder, ubić, dodać mocno przestudzoną
żelatynę i delikatnie wymieszać- masę
śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia-
galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia- zimną
galaretkę wylać na zastygniętą masę
śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia
galaretkiCiasto Kubuś można przygotować bez
galaretki, należy uzależnić to od wysokości i rozmiarów formy, z której korzystamy. Smak
galaretki można wybrać zgodnie z własnym gustem
smakowym i smakiem Kubusia. Zanim wylejemy na ciasto
galaretkę, możemy ułożyć na nim dowolne
owoce, np.
banany,
maliny czy plasterki
pomarańczy.Ciasto ładnie się kroi, warstwy się nie rozpływają. Należy przechowywać je w lodówce, zachowa tam świeżość przez kilka dni.