Wykonanie
Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś, ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest
serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych
herbatników.Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru.
Składniki:300ml
soku Kubuś o dowolnym smaku3/4 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru15g
masła1 łyżka
cukru150g
serka homogenizowanego naturalnego2 łyżeczki
cukru pudru (lub do smaku)
aromat waniliowy1/2 łyżeczki
żelatyny1 łyżka
wody6
herbatników2 kostki
czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:- na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty
herbatnika-
sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z
masłem i 1 łyżką
cukru, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, dokładnie mieszając- do gotującego się soku wlać rozpuszczony
budyń, gotować na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ugotowaną masę kubusiową wyłożyć delikatnie na
herbatniki, wyrównać, na wierzchu ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty
herbatnika, całość pozostawić do ostygnięcia-
serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z
cukrem i
aromatem waniliowym (dodanym do smaku)
-
żelatynę zalać 1 łyżką
wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia- do ciepłej
żelatyny dodać 1-2 łyżeczki
serka, wymieszać, dopiero wtedy
żelatynę wlać do reszty
serka, dokładnie wymieszać-
serek przełożyć na
herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej- przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce
czekoladą, podawać schłodzone
Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują się w szklanych pucharkach.Do przygotowania masy serowej można wykorzystać
serek homogenizowany waniliowy, pomijając wówczas dodatek
cukru i
aromatu waniliowego.