ßßß
Składniki:300ml soku Kubuś o dowolnym smaku3/4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru15g masła1 łyżka cukru150g serka homogenizowanego naturalnego2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)aromat waniliowy1/2 łyżeczki żelatyny1 łyżka wody6 herbatników2 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:- na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika- sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z masłem i 1 łyżką cukru, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, dokładnie mieszając- do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń, gotować na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki- ugotowaną masę kubusiową wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać, na wierzchu ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika, całość pozostawić do ostygnięcia- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym (dodanym do smaku)
- żelatynę zalać 1 łyżką wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać- serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej- przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone
Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują się w szklanych pucharkach.Do przygotowania masy serowej można wykorzystać serek homogenizowany waniliowy, pomijając wówczas dodatek cukru i aromatu waniliowego.