ßßß Cookit - przepis na Deser kubusiowy

Deser kubusiowy

nazwa

Wykonanie

Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś, ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników.
Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru.
Składniki:
300ml soku Kubuś o dowolnym smaku
3/4 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
15g masła
1 łyżka cukru
150g serka homogenizowanego naturalnego
2 łyżeczki cukru pudru (lub do smaku)
aromat waniliowy
1/2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wody
6 herbatników
2 kostki czekolady deserowej do dekoracji
Wykonanie:
- na dnie dwóch pucharków ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika
- sok Kubuś podzielić mniej więcej na połowę, jedną zagotować z masłem i 1 łyżką cukru, w drugiej rozpuścić proszek budyniowy, dokładnie mieszając
- do gotującego się soku wlać rozpuszczony budyń, gotować na małym ogniu cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki
- ugotowaną masę kubusiową wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać, na wierzchu ułożyć po 1,5 pokruszonego na małe kwadraty herbatnika, całość pozostawić do ostygnięcia
- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym (dodanym do smaku)
- żelatynę zalać 1 łyżką wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund, pozostawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać
- serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej
- przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone
Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują się w szklanych pucharkach.
Do przygotowania masy serowej można wykorzystać serek homogenizowany waniliowy, pomijając wówczas dodatek cukru i aromatu waniliowego.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/deser-kubusiowy.html