ßßß Cookit - przepis na Pierniki teściowej

Pierniki teściowej

nazwa

Wykonanie

Łapka do góry, kto może powiedzieć , że ma rewelacyjną teściową? Ja podnoszę obie, choćby dlatego, że na święta zawsze przysyła pierniczki – oczywiście znalazłoby się jeszcze kilka innych powodów :) W tym roku teściowie przyjeżdżają do nas, więc nici z pierniczków, ale nie szkodzi. Zostanie mi to wynagrodzone, bo teściowa robi pyszne szparagi w galaretce, a te już ciężej wysłać. Koniec słodzenia :)
Pierniczki oczywiście najlepsze będą jak ciut odleżą, ale do świąt zostało jeszcze 15 dni więc w zupełności wystarczy. Polecam
SKŁADNIKI:
mąka 2 szklanki
miód pitny 3/4 szklanki
masło 1 łyżka
jajka 1 szt
cukier 1/2 szklanki- może być brązowy
przyprawa do pierników 2 łyżki
soda oczyszczona 1 łyżeczka
woda
kolorowy lukier do zdobienia
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku podgrzać miód, z 2 łyżkami wody, dodać przyprawę do pierników. Całość cały czas mieszamy, następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Sodę oczyszczona rozpuszczamy 2 łyżkach wody, dodajemy ją do mąki, masła, cukru. Składniki łączymy z lekko ostudzonym miodem oraz jajkiem. Mieszamy drewniana łyżką. Ciasto wstawiamy do lodówki na min 1 godzinkę. Po tym czasie , ciasto rozwałkowujemy na placek ok 5 mm grubości, wykrawamy dowolne kształty foremkami lub od szablonów. Pieczemy 7 minut w 180 stopniach. Ozdabiamy kolorowymi lukrami i posypkami. Pierniczki będą najlepsze po kilku dniach, ważne aby trzymać je w zamkniętym pudełku. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/12/09/pierniki-tesciowej