Wykonanie
Lubię dekorować pierniczki, a le w tym roku dekorację pierników powierzyłam mojej dwójce dzieci (4 i 6 lat). To co widzicie na zdjęciach to ich praca. Któregoś dnia usłyszałam od syna: "Mama! w tym roku są najlepsze pierniki" :)
Serce i buzia się cieszy na takie słowa :) Zajrzyjcie na pierniczki 2013 i szopkę BN 2013 .
SKŁADNIKI250 g
cukru250 g
miodu300 g
masła800 g - 900 g
mąki100 ml
kawy (4 łyżeczki
kawy na 100 ml
wody)1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 opakowanie
przyprawy do piernika/korzennej ok. 5-6 łyżeczekJAK TO ZROBIĆ
Kawę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, studzimy.
Cukier,
masło,
miód rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, żeby
masło się nie zważyło.Dodajemy ciepłą nie gorącą
kawę. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.
Mąkę (na początku 800 g),
sodę i
przyprawę przesiewamy przez sito. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki do wystudzonego płynu. Miksujemy...Gdy będzie już dość gęste, a mikser nie będzie dawał rady, to przerzucamy na stolnicę i zagniatamy na gładką elastyczną masę. Dosypujemy
mąkę jeżeli trzeba. Nie więcej niż 900 g.Przekładamy do pojemnika, przykrywamy ściereczką. Przechowujemy w lodówce do 6 - 8 tygodni. Po min. 24 godzinach możemy już piec.po 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 tygodniach....Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nożem wycinamy kawałek ciasta i ugniatamy go w rękach. Pod wpływem ciepła zacznie powoli nabierać elastycznej konsystencji.Podsypujemy
mąkę i wałkujemy na placki o grubości ok. 0,3 - 0,5 cm.Wycinamy foremki. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem (u mnie
oliwa).Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 5-6 minut - temperatura i czas należy od stopnia wypieczenia. U mnie była temperatura 170*C, nagrzanie góra-dół przez 5 minut.Upieczone pierniczki trzymamy w suchym zamkniętym pojemniku.do ozdabiania pierniczków
lukier plastyczny
pisaki cukrowepisaki żelowe
lukier w tubieposypkaperełki
cukrowekonfetti
cukroweSmacznego!