Wykonanie
Po przeróbce jednego z moich ulubionych super-hiper marketu, jak maniaczka łażę tam codziennie w
sumie bez żadnej konkretnej potrzeby. Warzywa poukładane w koszyczkach,
zioła pęczkami w wodzie
stoją. Wszystko ślicznie, pięknie:) ( kilka zdjęć niżej).Chciałam zrobić jakiś sosik do placków ziemniaczanych , myślałam o
kurkowym albo
śmietanowo –
pomidorowym. Nic z tego. Placki były z
cukrem – czyli tak jak rodzinka lubi najbardziej a dla mnie krem z
pora i
cukinii w towarzystwie
sera żółtego. Idealna przystawka, przekąska lub zakąska. Podałam w
bułce z
ziarnami słonecznika, ale śmiało można zwiększyć porcję i podać w miseczce. Ja i tak wzięłam dwie dokładki:) Pysznie! Polecam.
SKŁADNIKI:
por 2 szt
cukinia 1 szt mała
ser żółty 20 dkg
masło 1 łyżka
sól pieprz do smaku
bulion warzywny 1 l
bułka do podaniaPRZYGOTOWANIE:Warzywa umyć i osuszyć.
Pora pokroić w krążki.
Cukinii nie obierać ze skórki i pokroić w paseczki. Nie muszą być równe, później i tak je zblendujemy. W większym rondelku rozpuścić łyżkę
masła przełożyć do niego warzywa i podsmażać ok 2-3 minut. Po tym czasie dodać 1 litr
bulionu warzywnego( można użyć kostki ). Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Dodać
ser żółty- ja użyłam
sera light w krążkach firmy Babybel. Nie wiem czy są dostępne w Pl ale można je zastąpić każdym innym
serem. Gotować do rozpuszczenia
sera , doprawić do smaku
solą i
pieprzem i zblendować. Ponieważ krem podawałam jako przystawkę użyłam małych
bułek. Z
bułki odciąć wierzch, wydrążyć środek. Przelać do nich krem. Smacznego:)Kilka zdjęć „mojego” sklepu :)