Wykonanie
Są takie rodziny w których zjada się bochenek
chleba dziennie i są takie w których
chleba nie
jada się prawie wcale. Właśnie my jesteśmy tym drugim przypadkiem :) Co dwa dni kupuję 5
bułek, a bywają dni , że i tak zostaną. Coś trzeba z nimi zrobić. Pomysł zupełnie przypadkowy. Świeżych warzyw i
ziół miałam akurat pod dostatkiem , zmieszałam, upchałam, wbiłam
jajo i zapiekłam. Wyszło baardzo smacznie. Polecam:)
SKŁADNIKI:
bułka 2 szt
jajko 2 szt
szczypiorek cienki 1/2 pęczka
koperek 1/2 pęczka
bazylia 1/2 pęczka
ser żółty 2 plastry
sól pieprz 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:Z podanych składników przygotujemy 2 porcje. Danie jest bardzo sycące. Do przepisu użyłam
bułek które zalegały w chlebaku. Z
bułek odciąć górę następnie wyciągnąć środek.
Koperek,
szczypiorek oraz
bazylię, opłukać i osuszyć. Świeże
zioła bardzo drobno posiekać i wymieszać. Nakładać na dno wydrążonej
bułki – ja dałam 2 łyżki, ale można mniej lub więcej wg upodobań. Plastry
sera żółtego pokroić i ułożyć na ziołach. Na koniec do
bułki wbić po jednym
jajku. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni( z termoobiegiem) i zapiekać 20 minut.
Żółtka będą lejące a
ser ładnie się roztopi. Podawać na sałacie w towarzystwie
pomidorków koktajlowych. Smacznego:)PRZYPOMINAMY O KONKURSIE , W KTÓRYM DO WYGRANIA FARTUSZEK COOKIE . ZAPRASZAM: