Wykonanie
Inne (8)Kalkulatory dietetyczne (3)Kuchenne porady (5)Przepisy kulinarne (89)
Mięso (39)
Drób (16)
Ryby i owoce morza (7)
Wieprzowina (18)
Wołowina (1)
Nabiał (21)
Napoje (1)Pizza (6)Posiłek (62)Kolacja (7)Obiad (24)Obiadokolacja (6)Podwieczorek (5)Przekąska (7)Śniadanie (14)Produkty zbożowe (32)
Słodycze i desery (21)
Warzywa i Owoce (32)Dla smartfonówZeskanuj powyższy QR Code aby uzyskać szybki dostęp do strony na swoim urządzeniu mobilnym.Chmurka tagów
boczek bułka tarta cebula chleb cukier kryształ
cukier trzcinowy cukier waniliowy i wanilinowy
czosnek drożdże piekarnicze
filet z kurczaka jaja i
przetwory z jaj
jogurt naturalny kakao kasza gryczana kiełbasa majonez makaron marchewka margaryna masło ekstra śmietankowe i klarowane
miód pszczeli mleko mąka kukurydziana
mąka pszenna mąka żytnia
ogórki kiszone konserwowe i
korniszony olej rzepakowy oliwa z oliwek otręby pszenne owsiane i
ryżowe pestki dyni pieczarki białe cremini i portobello
pomidor płatki orkiszowe
płatki owsiane płatki pszenne rodzynki ryż parboiled
sałata schab ser biały ser żółty siemię lniane twaróg ziemniaki śmietana i
śmietankaDobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 2(Głosów: 1, wynik: 5 , 00 na 5)Loading...Poprzednio omówiliśmy rodzaje układów chłodzenia w lodówkach i chłodziarko-zamrażarkach, dziś natomiast poruszymy nieco kwestię ergonomii. Zobaczmy jak wygląda podział lodówek pod względem układu drzwiczek.Domowe urządzenia chłodnicze dzielimy generalnie na: lodówki (chłodziarki), chłodziarko-zamrażarki i zamrażarki . O ile pierwszymi i ostatnimi nie będziemy się zbytnio przyglądać, bo konstrukcyjnie są rozwiązane praktycznie tak samo, a różnią się jedynie temperaturą chłodzenia, to porozmawiamy o środkowej — najczęściej spotykanej — grupie urządzeń chłodniczych.Pojęcia: lodówka i chłodziarko-zamrażarka (lodówko-zamrażarka) w potocznym rozumieniu często występują zamiennie. Mówiąc lodówka, zazwyczaj mamy na myśli urządzenie, które pozwala również mrozić produkty spożywcze. W związku z funkcją mrożenia, wyróżniamy urządzenia posiadające zamrażalnik zintegrowany z komorą chłodniczą lub oddzielną komorę zamrażarkową.Lodówka jednodrzwiowa z zamrażalnikiemLodówka jednodrzwiowa to izolacyjna skrzynia, w której górnej części zainstalowany jest mniejszy lub większy zamrażalnik. Ciepłe powietrze wewnątrz lodówki unosi się, opływa go i opada mocno schłodzone, odbierając ciepło od produktów spożywczych. Taka konwekcyjna metoda chłodzenia wnętrza sprawia, że najzimniej jest bezpośrednio pod zamrażalnikiem. Może się zdarzyć, zwłaszcza przy zalodzonej lodówce, że produkty bezpośrednio pod nim ulegną częściowemu zamrożeniu. Nie polecam — mnie udało się tak zamrozić…
jajka.Zalety lodówek jednodrzwiowychLodówki jednodrzwiowe z zamrażalnikiem są prościutkie jak budowa cepa. Z prostotą w parze idzie cena, która zazwyczaj nie jest zbyt wygórowana. Tego rodzaju urządzenia chłodnicze spotyka się zarówno w dużych jak i małych rozmiarach. Zastosowanie znajdują w niewielkich kuchniach, domkach letniskowych — wszędzie tam gdzie dysponujemy niewielką przestrzenią. Niekiedy można je wcisnąć pod blat kuchenny.Wady lodówek jednodrzwiowychLodówki jednodrzwiowe, zwłaszcza w mniejszych wariantach, cierpią na niedostatek przestrzeni wewnątrz. Może być albo za mało miejsca na mrożonki, albo na produkty chłodzone. Kupując taką lodówkę zastanówmy się, czy sprosta naszym wymaganiom. Poza tym istnieje (wspomniane wcześniej) ryzyko przemrożenia produktów znajdujących się na górnej półce. Zwłaszcza przy nieszczelnych drzwiczkach zamrażalnika (o ile lodówka je posiada), może ono dotyczyć także produktów umieszczonych na górze drzwi.Lodówka dwudrzwiowaLodówki dwudrzwiowe to już chłodziarko-zamrażarki z prawdziwego zdarzenia. Posiadają dwie oddzielne komory — jedną do mrożenia, drugą do chłodzenia — niekiedy obsługiwane przez dwa różne agregaty. W zależności od skomplikowania, w stosunku do lodówek jednodrzwiowych wzrasta też ich cena. Lodówki dwudrzwiowe spotykamy w dwóch wariantach drzwi.Lodówki z zamrażarką na górzeIch podstawową zaletą jest spora objętość komory chłodziarki i łatwy dostęp do produktów mrożonych. Niestety na tym zalety się kończą. Zamrażarka jest zazwyczaj mizernych rozmiarów. Jeśli zdarzy się większa, posiada druciane półeczki, ułatwiające segregowanie mrożonek. Do produktów chłodzonych, położonych na niższych kondygnacjach, trzeba się schylać, a to już zbyt przyjemne nie jest.Lodówki z zamrażarką na doleLodówki tego rodzaju miewają zamrażarki od rozmiarów przeciętnych do zajmujących nawet 1/2 wielkości lodówki (i więcej). Zamrażarka zazwyczaj wyposażona jest w przezroczyste szuflady, które można wyciągnąć, postawić na blat kuchenny i przegrzebać, bez trzymania otwartych drzwiczek przez cały czas. Duża wygoda i oszczędność energii . Co prawda trzeba się schylić, ale… jak często korzystamy z mrożonek, a jak często z “chłodzonek”? No właśnie.Dostęp do produktów chłodzonych jest bardzo łatwy, bo znajdują się w zasięgu ręki. Lodówki z zamrażarką na dole mogą przybierać gigantyczne rozmiary. Warto
mieć to na uwadze, żeby najniżsi członkowie rodziny nie musieli korzystać z drabinek 😉Jeśli mamy dużo przestrzeni, dużo jedzenia i w ogóle lubimy duże rzeczy — to lodówka dla nas.
Side-by-
side to lodówka dwudrzwiowa, przypominająca szafę i o takiej objętości. Po lewej stronie najczęściej znajduje się nieco mniejsza zamrażarka, po prawej — chłodziarka.Są to najbardziej zaawansowane technologicznie i najdroższe lodówki. Niektóre modele posiadają wbudowane udogodnienia, takie jak:filtr antyzapachowy — pochłania zapachy, więc nie ma obawy, że np. jogurcik będzie nam pachnieć kiełbasą,jonizator — zabija mikroorganizmy zawieszone w powietrzu, więc wnętrze lodówki staje się bardziej sterylne,kostkarka do
lodu (może być z młynkiem) — udogodnienie dla osób lubiących zimne
napoje,dystrybutor
wody (z filtrem) — dostarcza oczyszczoną
wodę zdatną do picia,telewizor (!)Są to lodówki naszpikowane elektroniką, sterowane mikroprocesorowo . Standardem jest system odszraniania, więc takich lodówek nie będziemy musieli rozmrażać. Wszystko to ma swoje przełożenie na cenę, która jest główną wadą tego typu urządzeń.PodsumowanieWybór lodówki jest silnie uzależniony od liczby domowników, ilości i rodzaju przechowywanych produktów spożywczych, ich rotacji w lodówce, a także od dostępnej przestrzeni, którą możemy przeznaczyć na lodówkę. Istotne jest też w którą stronę otwierają się drzwiczki i czy o nic w kuchni nie zahaczą — zwróćmy na to uwagę przy zakupie. Najlepiej, żeby istniała możliwość przełożenia ich na drugą stronę (bez wzywania serwisu). Nie bez znaczenia jest też cena, ale nie warto jej traktować jako głównego kryterium przy doborze urządzenia chłodniczego, bo możemy się srodze rozczarować krótkim okresem eksploatacji lub zwiększonym zapotrzebowaniem na energię.Na koniec
motto, którym staram się kierować (nie tylko, gdy chodzi o wybór lodówki). Brzmi kuriozalnie, ale działa:Nie stać mnie na rzeczy tanieInni trafili tutaj szukającergonomia w lodowkeZobacz podobne przepisyDobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 1Wilgoć w lodówce — zawilgocona chłodziarka latem‹ Dobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 1Domowy
jogurt z
mleka UHT ›