Wykonanie
Wszędzie
dynie więc aż żal nie korzystać! W tym roku
dynia zagościła na naszym
stole w formie deseru, dość szybkiego, efektownego i mega smacznego. Moja wersja różni się nieco od tradycyjnych serników przede wszystkim za sprawą pieczonej dyni, delikatnego
mascarpone oraz owsianego
spodu. Deser, deserem ale coś zdrowego trzeba przemycić 😉 Takie ciacho jest świetną opcją dla dzieci, które niechętnie próbują nowych smaków. W formie słodkiego deseru przemycamy zarówno
dynię źródło beta karotenu, witamin z grupy B, wapnia, potasu, fosforu, magnezu czy cynku, jak również
płatki owsiane, które dostarczą m.in błonnika oraz minerałów. Sernik z dyni możemy przygotować w kokilkach lub w tortownicy czy innej formie do pieczenia ciast.Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):Krem:
Serek mascarpone 2 szt
Śmietanka 36% 4 łyżki
Dynia 300g
Cukier waniliowyJajka 2 całe + 2
żółtkaŁyżka
miodu (opcjonalnie)
SólSpód:250g
płatków owsianychMigdały garść
Olej kokosowy 3 łyżki lub
masłoMiód łyżka (jeśli wolicie
spody bardziej słodkie 2łyżki)
Przyprawa do piernika 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:Przygotowanie sernika rozpoczynamy od przyrządzenia
spodu.
Płatki owsiane łączymy z
migdałami dodajemy 1 łyżkę
miodu oraz
olej kokosowy, całość blendujemy. Jeśli masa jest za sucha możemy dodać któryś z mokrych składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia) rozkładamy po całej powierzchni i lekko dociskamy. Spód wstawiamy do lodówki na około 30 minut, a my zabieramy się za krem.
Dynię obieramy, wydrążamy środek a otrzymany miąższ kroimy na mniejsze części. Pokrojoną
dynię układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10-15 minut. Gdy miąższ jest miękki wybieramy blaszkę i studzimy
dynię. Przestudzoną
dynię blendujemy ze
śmietaną,
mascarpone,
jajkami,
cukrem waniliowym oraz opcjonalnie
miodem i szczyptą
soli. Jeśli decydujecie się na dodanie łyżki
miodu do kremu wówczas do
spodu dodajmy też tylko jedną łyżkę
miodu, aby ciasto nie wyszło zbyt słodkie. Wszystko blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany krem wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na 40 minut (grzanie góra-dół). Po tym czasie sernik z dyni należy wybrać i dobrze schłodzić.
Tuż po wybraniu ciasta z piekarnika może wydawać się, że sernik ma zbyt luźną konsystencję, lecz nie przejmujmy się masa stężeje, najważniejsze aby wierzch ciasta tuż po upieczeniu był ścięty.Sernik z dyni i
mascarpone jest bardzo delikatny w smaku, ma fantastycznie kremowy wierzch i dość sycący spód. Najlepiej smakuje z dodatkiem domowego
soku malinowego z całymi
malinami. Nieco zdrowsze słodkości w sam raz do niedzielnej
kawki.
A Wy jak najczęściej wykorzystujecie dynię? Jaka potrawa musi pojawić się na
stole w sezonie dyniowym?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...