Wykonanie
przepis stądSkładniki:Spód: - 1 i 3/4 szklanki zmielonych
herbatników czekoladowychNadzienie
serowe: - 56 g
gorzkiej czekolady- 2 łyżki
wody- 1 łyżka
kawy rozpuszczalnej- 2 łyżki
likieru kawowego lub
wody- 680 g
twarogu mielonego- 1 szklanka
cukru- 2 łyżki
mąki- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 3
jajkatortownica o średncy 20 cm wysmarowana
masłemZemleć
ciastka w malakserze, dodać stopione
masło, wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Uzyskaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy na wysokość 5 cm. Masę wyrównać i dokładnie ugnieść. Formę włożyć do lodówki.W rondelku zmieszać
czekoladę, 2 łyżki
wody i
rozpuszczalną kawę.Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż
czekolada zacznie się topić.Zdjąć z ognia, dodać
likier lub 2 łyżki
wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia.
Serek wymieszać z
cukrem,
mąką i esencją
waniliową do uzyskania kremowej masy. Nie ubijać zbyt długo. Dodać
jajka ( wszystkie na raz), wymieszać do połączenia składników.Z uzyskanej masy serowej odlać do drugiego naczynia 2 szklanki, przykryć i odstawić.Do pozostałej masy dodać wystudzoną
czekoladę, wymieszać.Wylać masę na spód z
herbatników, postawić tortownicę na blasze i wstawić do piekarnika na 30 minut ( temp. 176 stopni C). Po tym czasie wyjąć, ostrożne wlewać po kręgu pozostawioną uprzednio masę
serową, dając się jej samej rozprowadzić. W ostateczności - delikatnie wyrównać
łopatką. Wstawić do piekarnika na następne 25 minut. Wyjąć sernik, chłodzić przez 10 minut na metalowej kratce . Po tym czasie przeciągnąć nożem wzdłuż ścianek tortownicy i zostawić sernik do zupełnego ostudzenia.Zdjąć obręcz tortownicy i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na cztery godziny.