Wykonanie
Składniki:200 g
gorzkiej czekolady200 g miękkiego
masła400 g drobnego
cukru lub
cukru pudru (można dać mniej*)5
jajek rozmiar M100 g
mąki500 g
sera kremowego (lub zwykłego polskiego
twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii250 g drylowanych
wiśni lub
malin (mogą być mrożone) dałam 300gWykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, ostudzić.Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Masło i 250 g
cukru pudru zmiksować na gładką masę. Papier po
maśle doskonale nada się do wysmarowania formy do pieczenia, dzięki
czemu papier łatwiej przyklei się do blaszki. Blaszkę 20x30 cm (ja użyłam kwadratowej formy 25x25 cm) wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Następnie dodać 3
jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.Wlać roztopioną
czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać
mąkę.3/4 mikstury wlać do blaszki.W drugiej misce utrzeć
ser, resztę
cukru,
jajka i
cukier waniliowy. Masa powinna
mieć gładką konsystencję.Wylać masę
serową na masę
czekoladową.Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć
owoce.Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h i 15 minut - do czasu aż wierzchnia warstwa masy się ścięła). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.Koniecznie po ostudzeniu włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto ustabilizuje swoją strukturę i będzie smaczniejsze, bo pełniejsze w smaku,*ja dałam mniej: do masy czekoladowej 250g i 100g do masy serowej