ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z wiśniami

Sernikobrownie z wiśniami

nazwa

Wykonanie

Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g miękkiego masła
400 g drobnego cukru lub cukru pudru (można dać mniej*)
5 jajek rozmiar M
100 g mąki
500 g sera kremowego (lub zwykłego polskiego twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego)
cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 g drylowanych wiśni lub malin (mogą być mrożone) dałam 300g
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Piekarnik nastawić na temp. 170 st C.
Masło i 250 g cukru pudru zmiksować na gładką masę. Papier po maśle doskonale nada się do wysmarowania formy do pieczenia, dzięki czemu papier łatwiej przyklei się do blaszki. Blaszkę 20x30 cm (ja użyłam kwadratowej formy 25x25 cm) wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie dodać 3 jajka - wbijając po jednym i dobrze miksując przed dodaniem kolejnego.
Wlać roztopioną czekoladę, dalej miksować. Następnie dodać mąkę.
3/4 mikstury wlać do blaszki.
W drugiej misce utrzeć ser, resztę cukru, jajka i cukier waniliowy. Masa powinna mieć gładką konsystencję.
Wylać masę serową na masę czekoladową.
Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej i ułożyć owoce.
Piec 45-60 minut. (Przepis zaleca 40-45 min, ale ja piekłam 1 h i 15 minut - do czasu aż wierzchnia warstwa masy się ścięła). Studzić w ciepłym, ale otwartym piekarniku.
Koniecznie po ostudzeniu włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin. Ciasto ustabilizuje swoją strukturę i będzie smaczniejsze, bo pełniejsze w smaku,
*ja dałam mniej: do masy czekoladowej 250g i 100g do masy serowej
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2013/08/sernikobrownie-z-wisniami.html