ßßß
*Moja babcia mawiała ‘człowiek planuje, Pan Bóg kreskuje’ i coraz częściej niestety uświadamiam sobie, że może babcia miała jednak rację ;) Powoli zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle powinnam jeszcze cokolwiek planować, zazwyczaj bowiem jest zupełnie inaczej, niż być miało…I weekend, i cały tydzień, minął więc zupełnie nie tak jak przewidywał to pierwotny plan, oszczędzę Wam jednak niepotrzebnych szczegółów, wszak jest to blog kulinarny, a nie zdrowotny ;) Dziś więc na osłodę upiekłam cytrynowe ciasto z makiem, które kilka dni temu zaproponowała Joanna na forum CinCin (oryginał tłumaczenia tutaj – klik). Ciasto jest niezwykle łatwe i szybkie, a przede wszystkim – aromatyczne, wilgotne i barrrdzo smaczne. Jeśli lubicie cytrynowe wypieki, to z całą pewnością jest to ciasto dla Was, choć przyznaję, że cytrynowy smak jest tutaj nieco delikatniejszy, niż pierwotnie myślałam. Bardzo lubię dodatek maku do cytrynowych wypieków (tak było również np. w przypadku tych oto cytrynowych muffinów – klik) i mam nadzieję, że i Wam wypiek ten przypadnie do gustu :)Joanno, raz jeszcze dziękuję za przepis!*
Jako iż użyłam cukru trzcinowego, ciasto ma kolor bardziej pomarańczowy niż cytrynowy ;)*(tłumaczenie Joanny tutaj – klik, poniżej wersja z moimi niewielkimi zmainami)Ciasto cytrynowe z makiem na keksówkę 29 x 11ciasto :250 g mąki50 g bardzo drobno zmielonych migdałów (bez skórki)2 łyżki maku1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodyszczypta soli175 g miękkiego masła200 g zmielonego jasnego cukru trzcinowego3 duże jajka150 ml kwaśnej śmietany1 łyżeczka esencji waniliowejskórka otarta z 2 cytrynpolewa:sok z jednej cytryny1 łyżka cukru2 łyżki śmietanyopcjonalnie – cukier puder i płatki migdałów do dekoracjiPiekarnik rozgrzać do 180°.Mąkę i pozostałe suche składniki wymieszać w misce.Masło utrzeć z jajkami na puszystą masę, a następnie dodawać mąkę na przemian ze śmietaną cały czas ubijając (ok. 3-4 minuty). Dodać wanilię i otarte skórki cytrynowe, wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej keksówki i piec ok. 50 – 55 minut.Pod koniec pieczenia przygotować polewę : sok z cytryny podgrzać, dodać cukier i śmietanę i mieszać aż do rozpuszczenia cukru; nasączyć polewą gorące ciasto i ewentualnie posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi (ten etap pominęłam).Smacznego !*Przepis dołączam do kończącego się już Cytrusowego Tygodnia Tatter*