Wykonanie
Macie czasem tak, że zostanie Wam w lodówce kawałek dyni, za mały do obiadu, za duży do muffinek? Ja w takich okolicznościach przyrody robię placki
serowo-
dyniowe . Polecam na słodki obiad!S kładniki na obiad dla 3 osób:300 g surowej dyni (bez skóry)1 łyżka
masła300 g
białego sera5 łyżeczek domowego
cukru waniliowego5 łyżeczek
cukru brązowego3
jajka1 łyżeczka
cynamonu10-11 łyżek
mąki pszennej razowejmasło lub
olej do smażenia
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach. Na patelni rozpuścić
masło, wrzucić
dynię, smażyć ją 10-12 minut lub do czasu gdy ładnie pachnie i zmieni kolor na bardziej intensywny.
Ser rozgnieść widelcem w misce, dodać
cukry,
jajka i
cynamon - dokładnie wymieszać. Dodać zesmażoną
dynię, wymieszać, dodać
mąkę, na początku 10 łyżek, Jeśli ciasto za bardzo pływa - dodać kolejną łyżkę. Ciasto powinno być gęste. Placki smażyć na rozgrzanym maśle/oleju - jedna pełna łyżka masy na placka :)Podawać z
dżemem, mnie najbardziej smakuje z czekośliwką .