ßßß Cookit - przepis na Pizza – najlepszy, niezawodny przepis

Pizza – najlepszy, niezawodny przepis

nazwa

Wykonanie

Z dumą stwierdzam, że po pięciu latach wszelkiego rodzaju prób i eksperymentów (mniej lub bardziej udanych) wypracowałam przepis na ciasto do pizzy, które nie odbiega (moim skromnym zdaniem) standardem od tego, co możemy zamówić w dobrej, włoskiej restauracji.
Oto jak prezentowała się u mnie ostatnio klasyczna margherita:
Składniki na 2 średnie pizze:
500 g mąki tortowej
4-5 g drożdży suchych (lub kosteczka drożdży świeżych na 500 g mąki)
łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
woda
sól
kasza manna (koniecznie)
pomidorowy sos do pizzy
Przygotowanie:
W małym naczyniu mieszamy drożdże, cukier i pół szklanki lekko ciepłej wody. W osobnej szklance przygotowujemy solankę: pół szklanki wody plus 2 łyżeczki soli.
Po 15 minutach mieszamy zaczyn z mąką i oliwą. Kiedy składniki się połączą, dolewamy solankę. Następnie całość wyrabiamy bardzo dokładnie, dolewając potrzebną ilość wody (ilość zależy od tego jaką mamy mąkę). Ciasto ma mieć dość luźną, ale zwartą i plastyczną konsystencję.
Aby uzyskać odpowiedni efekt, ciasto należy wyrabiać około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto ma gładką powierzchnię (satynową w dotyku), która nie rwie się przy złożeniu ciasta na pół.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Dzielimy na porcje, każdy kawałek ciasta „zawijamy” w kulkę i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
Poniżej przedstawiam Wam film, który idealnie ilustruje sposób przygotowywania blatu pizzy do pieczenia (do tego właśnie niezbędna będzie kasza manna):
http://www.youtube.com/watch?v=GtAeKM_f2WU
Grubość ciasta zależy od Waszego gustu. Ja robię ciasto bardzo cieniutkie, ale dobre będzie również trochę grubsze. Najważniejsze jest, aby w czasie rozciągania ciasta posypywać je solidnie kaszą manną. Dzięki temu uzyskamy pysznie chrupiące ciasto, a sam proces przygotowania blatu będzie łatwiejszy (ciasto ślizga się na kaszce).
Ciasto przekładamy na blaszkę. Polewamy sosem pomidorowym (własnej produkcji lub na bazie koncentratu pomidorowego) i układamy wybrane składniki.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzanie ustawione na opcję „góra i dół”). Blaszkę kładziemy jak najniżej. Dzięki temu imitujemy pieczenie w prawdziwym piecu do pizzy
Czas pieczenia wynosi 8-12 minut.
Życzę Wam powodzenia i smacznego!
PS. Ja piekę pizzę w specjalnej formie, ale jeśli takiej nie macie możecie z powodzeniem piec pizzę na blaszce (gołej lub wyłożonej papierem do pieczenia).
Źródło:http://pelnakuchnia.pl/2013/08/pizza-najlepszy-niezawodny-przepis.html