Wykonanie
Smakowite jesienne bułeczki ze
śliwką i
gruszką. Szybko się robią, a zje nawet niejadek. Można je zrobić też z
czekoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Bardzo polecam. Do
kawy wyśmienite.Składniki0,5kg
mąki tortowejłyżeczka
soli1
jajko2
żółtka100g
masła (roztopić lub wyjąć z lodówki na parę godzin wcześniej)zaczyn40g świeżych
drożdży1 szkl
mleka (200 ml)2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki tortowej (odsypać z tego 0,5 kg)nadzienie18
śliwek (po 1,5 na
bułkę)1
gruszka (pokroić na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3 części, ma wyjść12)
cynamon2 łyżki
mąki ziemniaczanejcukier do smakuSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać
mleko, wkruszyć
drożdże, wsypać
mąkę i
cukier i wymieszać. Odstawić na bok aż masa podwoi objętość.
Śliwki umyć i wypestkować.
Gruszkę umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać
cukrem,
cynamonem i
skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok.Krok 2Wsypać do miski
mąkę, wlać rozpuszczone
masło i wbić
jajko i
żółtka. Dodać
sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut.Krok 3Podzielić ciasto na 12 kulek. Każdą uformować w rękach na placek. Ułożyć na środku po 1,5
śliwki i kawałek
gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12
razy :)Posmarować wierzch
bułek białkiem.Krok 4
Wstawić blachy na 0,5 godz do piekarnika. Piec w 180*C. Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.