ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
margaryna 0,5 sztuk
mleko 1 szklanek
drożdże 75 gramów
śliwki węgierki 1 kilogramów
cukier 5 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
jajko 1 sztuk
Wykonanie:
Wykonanie ciasta drożdżowego: z drożdży, łyżki mąki, łyżki cukru i kilku łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, margarynę stopić w rondelku, mąkę przesiać przez sito. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, dodać utarte żółtka i wyrabiać, dolewając pozostałe letnie mleko. Dodać letni tłuszcz i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto podwoi swą objętość, wyjąć je na stolnicę posypaną mąką. 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć je w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W pozostałe ciasto wgnieść 3 łyżki mąki. Wierzch placka posmarować połową rozmąconego jajka. Umyte, wysuszone i wydrylowane śliwki ciasno ułożyć na cieście, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem, przykryć kratka zrobioną z odłożonego ciasta i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować kratkę resztą rozkłóconego jajka. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4375/Placek-drozdzowy-ze-sliwkami