ßßß Cookit - przepis na Z kruszonką

Z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Z kruszonką
Składniki
zaczyn:
4 dkg drożdży
1/3 szklanki mleka
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki
ciasto:
60 dkg mąki
2 jaja
3/4 szklanki mleka
1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
kruszonka:
1/3 kostki margaryny
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru kryształu
dodatkowo:
1/2 kg śliwek węgierek
cukier
cynamon
Sposób przygotowania
Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
Po około 15-20 minutach dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. Można dodać garść mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Pokroić na kwadraty. Śliwki wypestkować i każda połówkę przekroić na cztery. Obsypać cukrem i cynamonem. Na każdym kwadraciku ciasta układać po 3-4 kawałki śliwki i sklejać ciasto formując bułeczki.
Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym białkiem i udekorować kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (przy termoobiegu). Smacznego :)
Łączna liczba wyświetleń
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/buleczki.htm