Wykonanie
Składniki1 opakowanie dowolnego grubszego
makaronu (u mnie były to muszelki)0,5kg
mięsa mielonegopół średniej
cebuli2 ząbki
czosnkupół puszki
fasoli czerwonejpół puszki
kukurydzy1 puszka
pomidorówsól,
pieprz,
bazylia, ostra i słodka
paprykspół szklanki
wodygarść
startego sera żółtegoSposób przygotowaniaKrok 1
Makaron gotujemy na pół twardo.
Cebulkę i
czosnek siekamy i smażymy razem z
mięsem mielonym. Pod koniec smażenia doprawiamy
solą i
pieprzem i dodajemy
kukurydzę i
fasolę, mieszamy.Krok 2
Pomidory z puszki (użyłam takich w kawałkach, a nie całych) wrzucamy do rondelka, zagotowujemy i przyprawiamy
solą,
pieprzem i dużą ilością słodkiej i
ostrej papryki. Gdy sos trochę zgęstnieje dodajemy około pół szklanki
wody.Krok 3
Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, na
makaron przekładamy podsmażone
mięso i zalewamy sosem. Całość zapiekamy około pół godziny, pod koniec pieczenia posypujemy
startym serem.