ßßß Cookit - przepis na Burrito meksykańskie

Burrito meksykańskie

nazwa

Wykonanie

A to wczorajszy obiad.
To kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli tortilla zwinięta wokół farszu. To świetne danie bo tak naprawdę dodać do farszu można najróżniejsze składniki, wedle upodobań. Pyszne, pikantne i bardzo syte.
Podaję proporcje na 4 porcje. Na naszą dwójkę wystarczy na dwa obiady.
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
100 ml przecieru pomidorowego (może być koncentrat ale wtedy należy dać go zdecydowanie mniej i trzeba będzie dodać trochę wody)
1 łyżeczka pasty z chilli lub suszona przyprawa chilli, ale wtedy mniej, tylko do smaku
pieprz, sól
placki tortilli
Etapy przygotowania:
1. Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć cebulę z wyciśniętym czosnkiem na łyżce oliwy. Dodać mięso i smażyć kilka minut. Dodać pomidory, przecier, fasolę i kukurydzę. Pomieszać i gotować od czasu do czasu mieszając.
2. Pomieszać i gotować około 20min od czasu do czasu mieszając.
3. Nałożyć farsz na środek placków tortilla i złożyć w rulon. U mnie musiała pomóc wykałaczka by się nie otwierały. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Najlepiej z funkcją grill.
5. Wyłożyć na talerz.
6. I ostatni etap, czyli jedzenie:) Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/03/burrito-meksykanskie.html