Wykonanie
A to wczorajszy obiad.
To kolejna propozycja z kuchni meksykańskiej. Burrito czyli tortilla zwinięta wokół farszu. To świetne danie bo tak naprawdę dodać do farszu można najróżniejsze składniki, wedle upodobań. Pyszne, pikantne i bardzo syte.Podaję proporcje na 4 porcje. Na naszą dwójkę wystarczy na dwa obiady.Składniki:500 g
mięsa mielonego z
szynki1
cebula1 ząbek
czosnku1 puszka
pomidorów1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
kukurydzy100 ml
przecieru pomidorowego (może być koncentrat ale wtedy należy dać go zdecydowanie mniej i trzeba będzie dodać trochę
wody)1 łyżeczka pasty z
chilli lub suszona
przyprawa chilli, ale wtedy mniej, tylko do smaku
pieprz,
sólplacki tortilliEtapy przygotowania:1.
Cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć
cebulę z wyciśniętym
czosnkiem na łyżce
oliwy. Dodać
mięso i smażyć kilka minut. Dodać
pomidory, przecier,
fasolę i
kukurydzę. Pomieszać i gotować od czasu do czasu mieszając.
2. Pomieszać i gotować około 20min od czasu do czasu mieszając.
3. Nałożyć farsz na środek placków tortilla i złożyć w rulon. U mnie musiała pomóc wykałaczka by się nie otwierały. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st. C. Najlepiej z funkcją grill.
5. Wyłożyć na talerz.
6. I ostatni etap, czyli jedzenie:) Smacznego:)