Wykonanie
Witam!Dziś mój mały eksperymencik. Szukając pomysłu na obiad znalazłam kilka fajnych przepisów, więc połączyłam je i wyszło takie właśnie cudaczne coś. :DJak byliśmy dziećmi to zawsze słyszeliśmy żeby nie bawić się jedzeniem...ale w
sumie dlaczego nie? ;)Do
cukiniowych krążków potrzebujemy:jedną niewielką
cukinie (ważne żeby była niewielka, by jej środek był cały do zjedzenia ;) )ok 500g
mięsa mielonegoworeczek
ryżuniewielka
cebulka1-2 ząbki
czosnkupuszka
pomidorówpuszka
fasoli czerwonej,
kukurydzy lub
groszku (może być wszystko naraz)
sól,
pieprz ziołowyoregano,
bazyliawykałaczki ;)Sposób przyrządzenia: na początek przygotowujemy naszą podstawę dania, czyli
cukinie. Umytą ładnie
cukinie kroimy wzdłuż na podłużne plasterki, grubsze, cieńsze, jak wyjdzie tak wyjdzie.smarujemy blaszkę tłuszczem, i układamy na niej zwinięte w rulonik plastry
cukinii spięte wykałaczką. Nie potrafię chyba tego wytłumaczyć więc pokażę o co mi chodzi:następnie przechodzimy do farszu. Gotujemy woreczek naszego
ryżu. Podsmażamy na patelni
mięsko, doprawiamy ulubionymi
przyprawami, dodajemy do tego pokrojoną
cebulę oraz
czosnek. Kiedy
mięsko z
cebulką i
czosnkiem będą już zgranym
trio, dodajemy do nich resztę składników
pomidory,
fasole,
groszek,
kukurydzę. Doprawiamy
ziołami do smaku. A na końcu wrzucamy ugotowany
ryż...jeszcze przez chwilę wszystko smażymy.Kiedy farsz mamy już gotowy, wypełniamy nim nasze krążki
cukiniowe (Można też urozmaicić danie posypując krążki odrobiną
sera. ;)) i tak przygotowane danie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 150st.Efekt jest oto taki:
Jedyną wadą tego dania jest to, że trzeba jeść je na świeżo, odgrzewane
traci swój smak.Smacznego!~M.