ßßß Cookit - przepis na Cukiniowe krążki nadziewane

Cukiniowe krążki nadziewane

nazwa

Wykonanie

Witam!
Dziś mój mały eksperymencik. Szukając pomysłu na obiad znalazłam kilka fajnych przepisów, więc połączyłam je i wyszło takie właśnie cudaczne coś. :D
Jak byliśmy dziećmi to zawsze słyszeliśmy żeby nie bawić się jedzeniem...ale w sumie dlaczego nie? ;)
Do cukiniowych krążków potrzebujemy:
jedną niewielką cukinie (ważne żeby była niewielka, by jej środek był cały do zjedzenia ;) )
ok 500g mięsa mielonego
woreczek ryżu
niewielka cebulka
1-2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
puszka fasoli czerwonej,kukurydzy lub groszku (może być wszystko naraz)
sól, pieprz ziołowy
oregano, bazylia
wykałaczki ;)
Sposób przyrządzenia: na początek przygotowujemy naszą podstawę dania, czyli cukinie. Umytą ładnie cukinie kroimy wzdłuż na podłużne plasterki, grubsze, cieńsze, jak wyjdzie tak wyjdzie.
smarujemy blaszkę tłuszczem, i układamy na niej zwinięte w rulonik plastry cukinii spięte wykałaczką. Nie potrafię chyba tego wytłumaczyć więc pokażę o co mi chodzi:
następnie przechodzimy do farszu. Gotujemy woreczek naszego ryżu. Podsmażamy na patelni mięsko, doprawiamy ulubionymi przyprawami, dodajemy do tego pokrojoną cebulę oraz czosnek. Kiedy mięsko z cebulką i czosnkiem będą już zgranym trio, dodajemy do nich resztę składników pomidory, fasole, groszek, kukurydzę. Doprawiamy ziołami do smaku. A na końcu wrzucamy ugotowany ryż...jeszcze przez chwilę wszystko smażymy.
Kiedy farsz mamy już gotowy, wypełniamy nim nasze krążki cukiniowe (Można też urozmaicić danie posypując krążki odrobiną sera. ;)) i tak przygotowane danie wkładamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 150st.
Efekt jest oto taki:
Jedyną wadą tego dania jest to, że trzeba jeść je na świeżo, odgrzewane traci swój smak.
Smacznego!
~M.
Źródło:http://poskromic-kuchennego-potwora.blogspot.com/2013/04/cukiniowe-krazki-nadziewane.html